Както всички знаят, трапезата за Бъдни вечер трябва да е само с постни ястия. Сред тях домакините винаги приготвят сарми – любими на малки и големи. Ако ви е омръзнало да ги ядете само с ориз и подправки, но не желаете да добавяте кайма, то добавете сушени плодове и орехи. Така ще разнообразите малко до Коледа, когато ще си позволите месо.
Освен традиционната салата с кисело зеле, лук и пипер, която всеки може да направи много лесно, ви предлагаме постна рецепта за сарми с горепосочените съставки. Тя ни е предоставена от готвача Иван Савов. Той добавя люта чушка за по-пикантен вкус, но ако вие не обичате, пропуснете я.
Необходими продукти:
- листа от кисело зеле;
- 1 ч. ч. ориз;
- 3 глави лук;
- 2-3 скилидки чесън;
- 1 люта чушка;
- 1 ч. ч. орехи;
- 50 г. стафиди;
- олио;
- 2 ч. ч. вода;
- малко зелев сок;
- черен и червен пипер, както и сол на вкус.
IStock
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в олиото, след което се добавя оризът. После прибавяте водата и бъркате докато се свари леко. Накрая добавяте натрошените орехи, стафидите и нарязаната на ситно люта чушка.
След като оризът поеме течността, е готов за пълненето на сармите. Всеки сам избира какви да бъдат те – по-малки или по-големи.
Готовите сарми се слагат в подходяща тенджера, в която се слагат малко вода и допълнително зелев сок (но не прекалявайте, за да не станат твърде солени). Отгоре се поставя чиния, за да ги притиска и така врят около час.
Да ви е сладко!
Коментари