IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

5 научно обосновани навика за по-дълъг живот

11 септември 2025 11 00

Наистина можете да върнете времето назад и да забавите стареенето, ако следвате тези прости съвети

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Наистина можете да върнете времето назад и да забавите стареенето, ако следвате някои солидни научни изследвания и възприемете някои навици, които могат да удължат живота ви. Те са много по-лесни, отколкото си мислите и тук не става въпрос за строги диети или гладуване.

Всъщност това са 5-те, синтезирани, но най-добри съвета, подкрепени от науката, които могат да ви помогнат да живеете по-дълго и да се радвате на по-качествени старини.

А ето ги и тях:

1. Следвайте средиземноморската диета

Много проучвания показват, че за хората, които спазват средиземноморския начин на хранене, вероятността да умрат преждевременно от каквато и да е причина, е с 23% по-малка, в сравнение с тези, които не спазват този вид диета.

Богата на антиоксиданти, полифеноли и здравословни мазнини, тази популярна диета се следва от италианците, гърците, испанците и португалци – нации, сред които са и най-многото дълголетници в света. Това наистина е една от най-успешните диети в света, базирана на пресни зеленчуци и плодове, зехтин, морски дарове, риба и пълнозърнести храни като включва по-малко млечни продукти и червено месо.

2. Яжте по-умерено

Създаването на здравословни навици с напредването на възрастта е най-добрата мярка да държите болестите далеч. С напредването на възрастта и забавянето на метаболизма ни, се нуждаем от прием на по-малко калории.

Един от уроците, които диетолозите преподават на клиентите си, е силата на японския метод „Хара Хачи Бу“, което означава да се храните, докато не се заситите на 80%.

Ползите за дълголетието от Хара Хачи Бу бяха описани в документалния филм на Netflix „Да живееш до 100: Тайните на сините зони“, където беше разкрито, че тази културна практика е причината за големия брой столетници, живеещи в региона. Идеята е да ставате от масата леко гладни и никога да не преяждате!

3. Гответе от нулата

Един от ключовите навици, които можете да приложите за дълголетие, е готвенето от нулата. Изследванията показват, че тези, които се хранят навън, са изложени на по-висок риск от заболявания, отколкото тези, които си приготвят храната у дома.

Когато готвите от нулата, можете да контролирате какви съставки да използвате, като например по-пресни продукти, по-малко преработени храни, по-малко олио и сол и т. н.

Ако е възможно, опитайте се да си приготвяте домашни продукти, които бихте могли да купите от магазина, като майонеза, хляб, дресинги за салати и конфитюри. Храната не само ще има по-добър вкус, но и ще спестите пари и ще направите по-здравословни версии.

4. Пийте костен бульон

костен бульон

Снимка:  iStock

Колагенът съставлява до 30% от протеините в телата ни и с напредване на възрастта губим около един процент колаген годишно, което може да доведе до болки в ставите, бръчки и по-слаби кости.

Изследванията показват, че консумацията на костен бульон е един от най-добрите начини за попълване на запасите от колаген. Аминокиселините в костния бульон, като глицин, пролин и хидроксипролин, помагат за осигуряването на градивните елементи за производството на колаген.

Правете си костен бульон всяка седмица.

5. Не яжте твърде късно

Проучванията показват, че по-ранната вечеря и съобразяването на последното хранене с циркадния ви ритъм е свързано с дълголетието.

По-ранната вечеря създава по-дълъг период на гладуване през нощта, което е доказано, че подобрява метаболитното здраве, подпомага храносмилането и намалява вероятността за хронични заболявания.

Гледайте да сядате на масата вечер не по-късно от 18:30 ч., ако закусвате на следващия ден около 7:30 ч. Така между храненията ще имате минимум 12 часа почивка, което е доста оптимално.

За още новини за здраве и звезди последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари