IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 доказани ползи от практикуването на йога

17 януари 2020 08 30

За здрав дух и по-стройна фигура

Pixabay

Нова година – нов дух и ново тяло. Това се заричат да направят мнозина с идването на 2020. Дали заради приятели, които спортуват и се чувстват отлично или поради причината, че са натрупали повече излишни килограми през последните месеци, доста решават да загърбят нездравословния начин на живот и да започнат начисто. А това означава не само да започнат режим и да тренират, но и да постигнат така важния баланс.

Йогата е древна система от умствени, физически и духовни практики, която обединява тялото и ума. Тя включва най-различни пози, дихателни упражнения и медитация, които помагат за освобождаването на стреса и оформянето на фигурата. Практикувайки я редовно, човек може да се справи с депресията, както и да се справи с негативни емоции като гняв и страх.

Изпълняването на йога асани има благоприятно въздействие както върху физическото, така и психичното здраве.

Кои са най-големите ползи от практикуването на йога?

йога 2

Pixabay

1. Може да намали стреса

Йогата е идеалното средство за освобождаване на стреса. Затова се препоръчва на хора, които имат по-напрегнат начин на живот, на тези, които са по-раздразнителни и не могат да релаксират.

Множество проучвания, публикувани в NCBI, доказват, че след изпълнението на йога асани секрецията на кортизол намалява – основният хормон на стреса. При 24 жени, които са били емоционално нестабилни, има значително подобрение на психичното здраве след като са започнали да ходят на йога.

След тримесечна програма с йога, жените са имали значително по-ниски нива на кортизол. Освен това, при тях се забелязва по-малко умора, в сравнение с другите участнички, които не посещавали класа.

Друго изследване, обхващащо 160 жени, сочи, че 10-дневен курс по йога може да помогне за намаляването на стреса и безпокойството. Освен това значително подобрява качеството на живот. Един от изводите е, че дали самостоятелно или в комбинация с други начини за облекчаване на стреса, човек се чувства много по-добре психически.

йога 1

Pixabay

2. Понижава възпалението в тялото

Освен че помага за подобряване на психичното здраве, практикуването на йога може също да намали възпалението в тялото, което мнозина имат заради най-различни заболявания. То е нормален отговор на имунната система, която се опитва да се справи с бактериите, които я атакуват, но превърне ли се в хронично, може да допринесе за появата на сърдечни заболявания, диабет и дори рак.

През 2015 г. екип от учени от Медицинския колеж в Рамайа, Индия, проследява поведението на 218 участници. Разделя ги в две групи: тези, които практикуват йога редовно и тези, които не го правят. След това и двете групи извършват определени дейности, които им причиняват стрес. В края на изследването индивидите, които практикуват йога, имат по-ниски нива на възпалителни процеси от тези, които не са го правили.

Подобно независимо проучване (на Департамента по психология в Лос Анджелис) от 2014 г. показва, че само 12 седмици йога са достатъчни за намаляване на възпалителните процеси при болни от рак на гърдата. Макар и недостатъчни, тези открития показват, че йогата може да помогне при определени заболявания, причинени от хронично възпаление.

йога 3

Pixabay

3. Подобрява качеството на живот

Изследване, данните от което са публикувани в PubMed Central, доказва, че възрастните хора се чувстват много по-добре, ако ходят на йога. То проследява качеството на живот на 135 души, които са записани на 6-месечен клас по йога. След края му е ясно – практикуването на йога значително подобрява качеството на живот. Участниците са с по-добро настроение и не изпитват силна умора.

4. Може да намали хроничната болка

Хроничната болка е проблем, който засяга милиони хора, които имат редица заболявания, например артрит. Има все по-голям брой изследвания, показващи, че практикуването на йога може да помогне за намаляване на болката и дискомфорта в тялото.

Заради едно проучване 42 лица със синдром на карпалния тунел започват да практикуват йога. Някои от тях са били с шина на китката и са изпълнявали различни упражнение в продължение на 8 седмици. След това гъвкавостта им се е подобрила, а участниците съобщават, че не изпитват болка след практикуването на йога.

йога 4

Pixabay

5. Повишава качеството на съня

Лошото качество на съня води до затлъстяване, високо кръвно налягане, депресия и други нарушения във физическото и психично състояние.

След тренировка по йога или пилатес, човек може да заспи много по-лесно и да не се буди през нощта. Причината е, че йога асаните, медитацията и дишането елиминират негативните мисли и тялото по-лесно изпада в покой.

Йогата увеличава секрецията на мелатонин – хормон, който регулира съня.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари