IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 причини да ядете шоколад

14 август 2021 15 00

Ползите от него са много по-важни от калориите

Снимка: Istockphoto

Едно от най-любимите сладки изкушения е шоколадът. Заради своята висока калоричност и наситеност на въглехидрати под формата на чисти захари, той се е сдобил с лоша репутация, особено в съзнанието на дамите, които се опитват да изваят формите си. И все пак никоя крайност не е препоръчителна и всеки хранителен продукт има и своите ползи. Ето и защо не трябва да се отказвате напълно от шоколада:

Той е хранителен 

Шоколадът е силно хранителен, особено тъмният шоколад с високо съдържание на какао. Той е зареден с минерали и съдържа доста голямо количество разтворими фибри. Всъщност черният шоколад е един от най-добрите източници на цинк, хранително вещество, отговорно за активирането на около 300 ензима в тялото и засилването на метаболизма. Освен това шоколадът е богат и на желязо, магнезий, мед, манган, калий, фосфор и селен. Но трябва да се консумира умерено поради наличието на наситени и мононенаситени мазнини.

Понижава кръвното налягане 

Съдържанието на флаваноли в шоколада може да стимулира ендотела, лигавицата на артериите. Това от своя страна води до производството на азотен оксид, съединение, отговорно за изпращане на сигнали към артериите за отпускане, което намалява устойчивостта на кръвния поток и намалява кръвното налягане.

Може да понижи риска от сърдечен удар

Какаото може да помогне за намаляване на нивото на LDL или лошия холестерол в кръвта, което е един от факторите, отговорни за инсулт и сърдечни заболявания. Две шведски проучвания потвърдиха, че консумацията на 19 до 30 грама шоколад на ден може да намали процента на сърдечна недостатъчност. Ползите обаче не се увеличават, когато хората консумират голямо количество шоколад

Може да намали/облекчи възпаленителни процеси 

Какаото има противовъзпалителен ефект, който може да помогне за предпазване от хронични заболявания и да ви поддържа здрави. Проучване също така предполага, че какаото може да регулира бактериалния състав на червата, което може да предизвика този противовъзпалителен отговор.

Може да предпази кожата от увреждане от слънцето

Шоколадът е полезен не само за вашето здраве, но и за вашата кожа. Биоактивното съединение, намиращо се в шоколада, може да предпази кожата ви от увреждане от слънцето, да подобри притока на кръв към нея и да я поддържа хидратирана. Често срещаното схващане, че шоколадът причинява акне, също е неправилно.

Може да подобри мозъчната функция

Ако търсите начини да подобрите когнитивната си функция, просто хапнете малко шоколад. Съдържанието на флаванол в шоколада е свързано с подобряване на мозъчната функция. Според проучване, проведено върху здрави индивиди, консумацията на шоколад в продължение на пет дни подред може да помогне за подобряване на притока на кръв към мозъка. Шоколадът може да е полезен и за възрастни хора, които се борят с умствени увреждания. Проучванията показват, че какаото може да бъде полезно в случай на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Може да подобри настроението ви

Всички ние жадуваме за шоколад, когато имаме лош ден и зад това има научна причина. Шоколадът регулира хормоните на щастието -  серотонин и допамин. Тези хормони могат да повдигнат настроението и да ви накарат да се чувствате енергични. Според преглед на осем проучвания на шоколад, публикувани в Journal Nutrition Reviews, яденето на шоколад може да помогне за повишаване на настроението ви и за подобряване на паметта ви, благодарение на мощните флавоноли в него. Може да е полезно и за хора, страдащи от депресия.

Най-здравословните опции

Има три вида шоколад – млечен, тъмен и бял. 

Млечният е най-широко разпространеният от трите и съдържа мляко, какао и захар. Съотношението на какаото и млякото варират от регион на регион. 

Тъмен шоколад – тъмният шоколад съдържа най-голямо количество какао и най-малко мляко и захар. Отново процентът на какао може да варира.

Бял шоколад – този вид съдържа голямо количество мляко и захар. А вместо чисто какао, има какаото масло и по тази причина шоколадът изглежда бял.

От трите вида най-здравословният е тъмният шоколад, тъй като има най-малко захар и най-много какао.

Колко шоколад може да ядете на ден

Прекаляването с шоколада, без значение от вида му, не е никак здравословно. Човек не трябва да хапва повече от 30-60 г на ден, тъй като продуктът е калоричен и съдържа захари. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари