fallback

Здрави през есента и зимата: Защо да приемате спирулина и кога да я избягвате

03 November 2022 09:00

Зелената пудра е богата на хранителни вещества

Снимка: iStock

Спирулина – синьо-зелените водорасли, които вероятно ще намерите в прахообразна форма, които преди се предлагаха само в магазините за здравословни храни, сега се разпространяват в супермаркетите навсякъде. Въпреки че е била използвана като източник на храна от стотици години в култури по целия свят, едва сега се превръща във все по-популярен и търсен здравословен продукт.

Спирулина, или Arthrospira, е водорасло, което се използва в различни култури от векове. Ацтеките го използвали за лечение на различни заболявания и може би като добавка за пратениците на кралството, за да се поддържат по време на своите обиколки. Спирулината се използва почти по същия начин днес и дори си проправя път в космоса като хранителна добавка за астронавти в мисии на НАСА.

Сега изглежда, че всеки иска да се докопа до това водорасло. Спирулината може да цъфти и расте естествено в алкални езера по целия свят. Сега обаче компаниите създават лаборатории, в които да отглеждат водораслото.

Хранителни ползи от спирулината

Специалистът по спортно хранене и регистриран диетолог Еми Сатраземис вярва, че спирулината заслужава място в много диети. Както тя посочва, естествено веганската храна е пълна с хранителни вещества.

Снимка: iStock

Заредена е с протеини и витамини, като е и нискокалорична. Плюс това съдържа значителни количества калций, ниацин, калий, магнезий, витамини от група В и желязо. Една супена лъжица спирулина съдържа само 25 калории, от които 0,5 грама мазнини, 1 грам въглехидрати и 4 грама протеин.

Намалява риска от развитие на макулна дегенерация

Спирулината е забележителен източник също и на фитонутриенти – съединения на растителна основа, за които се смята, че осигуряват защитни ползи за здравето. По-конкретно тя е богата на определена група фитонутриенти, наречени каротеноиди.

Снимка: iStock

Според проучване на университета Харвард, каротеноидите са полезни както за здравето на очите, така и за имунитета. Двойка от най-често срещаните каротеноиди – лутеин и зеаксантин – се намират в ретината и могат да намалят риска от развитие на дегенерация на макулата с до 43%.

Пълна с полезни за мозъка омега-3 мастни киселини

Диетологът Джон Шлотман отбелязва, че спирулината се смята за един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Всъщност тя може да се похвали както с омега-3, така и с омега-6.

Снимка: iStock

Според многобройни проучвания, омега-3 мастните киселини могат да помогнат в борбата с депресията и тревожността, могат да предотвратят умствения упадък, свързан с възрастта и болестта на Алцхаймер, и да насърчат здравето на мозъка по време на бременност и в първите дни след раждането. Освен че дават тласък на мозъка, омега-3 мастните киселини могат също така да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания, да се борят с възпалението и да подобрят здравето на костите и ставите.

Бори се с раковите клетки и възпалението

В спирулината присъстват и други хранителни вещества като хлорофил и бета-каротин, за които е доказано, че се борят с раковите клетки и предпазват зрението. Водораслото също така може да помогне в борбата с възпалението, да засили имунната система, да подобри здравето на червата и да регулира нивата на кръвната захар.

Подай ми бързо тиквата – 7 ползи, за които дори не подозирате

Есенни напитки: 5 чая за подобряване на имунната система

Трябва ли да добавите спирулина в диетата си?

Шлотман посочва, че има безброй ползи от добавянето на спирулина към ежедневния ви режим на хранене. Някои от най-забележителните и важни ползи включват антиоксидантна защита, подобрено здраве на зрението, повишени енергийни нива, регулация на кръвната захар и укрепване/подсилване на имунната система. Спирулината също е чудесен източник на протеин за вегетарианци и вегани.

Водораслото може също да играе важна роля в предотвратяването на недохранване. Според проучване от 2016 година, недохранените деца, които са получавали спирулина, са отбелязали значително по-голямо подобрение в наддаването на тегло и височина, отколкото децата, които са получавали само редовни добавки.

Снимка: iStock

За да получите всички тези потенциални ползи, Сатраземис предлага най-лесния начин – добавете една супена лъжица спирулина към сутрешното си смути или към други рецепти.

Есенна диета – полезни плодове и зеленчуци

Седем храни за укрепване на имунната система през есента

Защо да избягвате спирулината?

Има хора, които трябва да избягват спирулината. Според Шлотман, хората с анемия или ниски кръвни нива е добре да стоят далеч от нея поради високото ѝ съдържание на желязо. Може също така да причини гадене при хората с разстроен стомах. Хората, приемащи определени лекарства, също е добре да избягват спирулина, така че не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да добавите спирулина към ежедневната си диета.

Снимка: iStock

Според лекари, хората с определени автоимунни заболявания като множествена склероза, лупус или ревматоиден артрит също е добре да избягват спирулината, тъй като тя може да влоши симптомите. Водораслото също може да отслаби ефекта на имуносупресорите. Бременните или кърмещите жени също трябва да избягват спирулина, тъй като липсва информация за безопасността по отношение на приемането ѝ в тези периоди.

За повече интересни статии за здравето и правилното хранене ни последвайте в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
диета полезно прием есен зима спирулина здравe
0 коментара
fallback