Ферментиралите храни трябва да присъстват в менюто ни, за да бъдем здрави през 2023 г. Но колко от нас ги познават? Да, киселото зеле е най-популярното, но освен него има още други, които да консумирате, при това не само зимата.
Ферментацията е процес, който се използва за производството на някои от любимите храни и напитки в света. Може да се каже, че вино, бира, кисело мляко, някои отлежали сирена и дори шоколад и кафе, са най-известните ферментирали храни и напитки.
В миналото предците ни са използвали ферментацията, за да удължат свежестта на зърнени храни, зеленчуци и мляко, които са им били достъпни през различните сезони на годината. Много хора следват примера им и до днес, приготвяйки консерви или кутии, които държат в хладилника си. Онова, което ги свързва, е че издържат по-дълго благодарение на полезните бактерии в тях.
Какви са ползите от приема на ферментирали храни?
Според д-р Джош Акс всъщност яденето на тези „култивирани“ храни е най-удобният начин за получаване на дневна доза от пробиотични бактерии, които поддържат здравето на червата и имат много по-голям ефект за организма в дългосрочен план.
Има много доказателства, че въпросните ферментирали храни поддържат цялостното здраве. Техните основни ползи са:
подобряване на храносмилането и когнитивната функция; повишаване на имунитета; ефикасни са при раздразнени черва; осигуряват минерали, които изграждат плътността на костите; помагат в борбата с алергиите; убиват вредните дрожди и микроби.
IStock
Топ 10 на храни и напитки, преминали ферментация, които да опитате
Ето няколко храни, които можете да включите в менюто си през 2023 г.:
1. Кефир
Представлява ферментирал млечен продукт, който се консумира повече от 3000 години. Терминът кефир е създаден в Русия и Турция и означава „чувствам се добре“. Той може да се направи от краве, козе или овче мляко. Става за пиене или за добавяне към ястия и печива. Има леко кисел вкус.
В тази ферментирала храна има много високи нива на витамин B12, калций, магнезий, витамин K2, биотин, фолат, ензими и пробиотици.
IStock
2. Комбуча
Това е ферментирала напитка, направена от черен чай и захар (от различни източници като тръстикова захар, плодове или мед). В нея има колония от бактерии и дрожди. Когато се съчетаят със захар, те активират процеса на ферментация.
Ферментиралите храни като комбуча съдържат съвсем малко алкохол, но това не предизвиква сериозна интоксикация на организма.
IStock
3. Кисели краставички
Знаете ли, че в тях има чудесни пробиотици. Ферментиралите туршии съдържат много витамини и минерали, плюс антиоксиданти и полезни за червата пробиотични бактерии. Да не говорим за бурканите с кисели краставички. Само че домашните са за предпочитане пред тези от магазина.
Повечето купени от магазина туршии се правят с оцет и краставици. Макар това да им носи страхотен вкус, невинаги води до качествена ферментация. Според специалистите по хранене, по-добре е краставичките да се добавят към туршии, които се приготвят със саламура (сол и вода).
Кефир – напитката, която подобрява храносмилането
5 лесни рецепти за силен имунитет
В тези храни има повече пробиотици, отколкото в млякото
4. Мисо
Друго нещо, което попада в полезните ферментирали храни за 2023-а. Мисо се получава чрез ферментация на соеви зърна, ечемик или кафяв ориз с коджи (вид гъбички). Съставката е традиционна за японската кухня, като с нея се приготвя така популярната мисо супа.
Мисо се използва широко в менютата в Китай и Япония от около 2500 години.
IStock
5. Кимчи
Става въпрос за ферментирало корейско ястие, което се прави от зеленчуци. Например зеле с подправки като джинджифил, чесън, черен пипер и други. Често се добавя към други корейски ястия. Смята се за деликатес, датиращ от седми век.
6. Сурово сирене
Това е друга полезна ферментирала храна, която се приготвя от непастьоризирано мляко. Например козе, овче или краве. От тях стават чудесни меки сирена, които са с високо съдържание на пробиотици, включително термофилус, бифидус, булгарикус и ацидофилус.
За да намерите истински ферментирали/отлежали сирена, прочетете етикета на съставките и потърсете сирене, което не е пастьоризирано. Д-р Джош Акс посочва, че сиренето трябва да е отлежало шест или повече месеца.
IStock
7. Кисело мляко
Киселото мляко и кефирът са уникални млечни продукти или едни от най-добрите пробиотични храни, които много хора ядат редовно. Пробиотичното кисело мляко сега е най-консумираният ферментирал млечен продукт у нас и в Съединените щати.
Когато купувате мляко, трябва то да е козе или овче, ако имате проблеми с храносмилането на краве мляко. Дори за предпочитане е да купите прясно мляко от някое село и да си го подквасите сами.
8. Ябълков оцет
Друг ферментирал продукт, богат на пробиотици. Той също така съдържа определени видове киселини като оцетна, която поддържа функцията на пробиотиците и пребиотиците в червата, обяснява д-р Акс. Въпреки това повечето видове оцет, предлагани в супермаркетите, не съдържат пробиотици. Ето защо е добре да четете повече етикетите или да си купувате биопродукти.
IStock