IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 лоши навика, които убиват фитнес напредъка ви

6 май 2023 12 00

Пропускането на дни за почивка е един от тях!

Istock

Istock

Ако редовно посещавате фитнес залата вероятно сте в добра физическа форма, но все пак от време на време е изключително важно да преоценявате режима си, за да видите къде трябва да се направят необходимите промени. Едва ли искате да губите ценното си време в тренировки, които не са достатъчно ефективни. За да ви помогнем да изчистите нещата, които убиват фитнес напредъка ви, ще ви посочим седем често срещани погрешни навика, които да елиминирате от фитнес рутината си.

А ето и кои са те:

1. Избягвате въглехидратите.

Въглехидратите имат лошата слава на нещо, което трябва задължително да избягвате, ако искате да се вталите. Но противно на общоприетото схващане, тялото ви истински се нуждае от въглехидрати, особено когато тренирате редовно. Насищането с въглехидрати е също толкова важно, колкото и консумацията на протеини след тренировка. Основният източник на гориво/енергия за вашето тяло идва от въглехидратите и е необходимо да ги включите в менюто си, особено преди тренировка. Залагайте най-вече на варени или печени картофи, ориз, пълнозърнеста паста и пълнозърнест хляб.

2. Наблягате основно на кардио.


Добавянето на кардио към вашата фитнес рутина е хубаво нещо. В края на краищата, именно упражненията, с които се задъхвате и от които се потите (като каране на колело, бързо ходене, бягане, кикбокс, танци, аеробика, тае-бо и др.) могат да ви помогнат да отслабнете, да подобрите имунната си система, да повишите настроението си и да подобрите здравето на сърцето си, но все пак кардиото не трябва да бъде единственият или основен фокус на вашите тренировки. Всичко е свързано с установяването на здравословен баланс. Ако искате да сте здрави и атлетични, изграждането на мускули трябва да бъде ваш основен приоритет, а прекомерното кардио влияе отрицателно върху натрупването на мускулна маса.


3. Не сте последователни.

Последователността е най-важна, ако искате да постигнете видими резултати по отношение на формата си. Ето защо непоследователността е един от най-лошите фитнес навици, който убива напредъка ви в мисията ви да се сдобиете с възможно най-перфектното тяло. Вашият тренировъчен режим не трябва да ви преуморява, защото това може да доведе до контузии и травми. Освен това каквато и да е рутинната ви тренировка, трябва да я правите за дълъг период от време (поне три месеца), за да видите резултатите.

4. Не спите достатъчно.

Знаете ли, че достатъчното сън е ключова част от вашата фитнес рутина? Вашето тяло се нуждае от качествен сън, за да се възстанови правилно. Дълбокият сън може да подобри представянето ви по време на спорт, тъй като това е моментът, в който се отделя растежен хормон. Изгарянето на мазнини, изграждането на костите, възстановяването на мускулите и растежа на мускулите са подтикнати от хормона на растежа. Ако стоите будни до късно през нощта и получавате по-малко от седем часа сън на нощ, това ще се отрази зле на цялостната ви форма и няма да постигнете добри резултати във фитнеса.


5. Пропускате тежестите.

За най-добри резултати във вашата фитнес програма, трябва да използвате свободни тежести като пудовка, гири и щанги за солидна част от вашите тренировки. Работата със свободни тежести е свързана с много предимства. Добавянето например на дъмбели или гири към вашата рутина, може да ви помогне да увеличите мощността, координацията и силата си. Силовите тренировки с тежести ще намалят риска от развитие на здравословни проблеми като инсулт, сърдечносъдови заболявания или инфаркт. Освен това именно с тези тренировки вие можете да изваете чиста мускулатура, която изгаря допълнителни телесни мазнини. А и упражненията с тежести ще ви направят изключително гъвкави!

6. Правите само изолиращи упражнения.

Фокусирането само върху изолиращи упражнения (те включват не повече от една-две стави и мускулни групи) като разтягане на краката или сгъване на бицепс е друга голяма фитнес грешка, която трябва да избягвате. Вместо това, по-голямата част от вашите тренировки трябва да са посветени на изпълнението на сложни (комбинирани) движения като клякания. Комплексните упражнения, които активират повече от една мускулна група едновременно, изгарят по-голям брой калории, засилват междумускулната координация, подобряват движенията ви и повишават сърдечната честота.

7. Пропускате дни за почивка.

Ако спортувате всеки ден, не си правите услуга. Всъщност прекаляването със спорта (когато е всеки ден) и липсата на време за почивка може всъщност да убие напредъка ви в тренировките. Така че отделяйте пълни почивни дни всяка седмица, за да дадете на тялото си достатъчно време за възстановяване. Препоръчително е да се стремите към минимум два пълни, непоследователни почивни дни. Може да си мислите, че това изглежда нелогично за постигане на целите ви, но не е така. Тялото ви ще ви се отблагодари!

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари