IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нежно хранене - недиетичният подход към оптимално здраве и щастие

27 август 2023 10 30

Ограниченията не винаги ще доведат до желания резултат

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В свят, изпълнен с противоречиви диетични тенденции и строги правила относно това какво да ядем, много хора са се обърнали към интуитивното хранене като различен начин да подходят към своите хранителни навици. Но има често срещано погрешно схващане, че този подход означава игнориране на всички хранителни съвети за хранене. 

Ако не искате да имате строги правила и вече сте напълно изморени от йо-йо ефекта след всяка модерна диета от социалните мрежи, но също така искате да ядете здравословни храни, които ви карат да се чувствате невероятно, то нежното хранене вероятно е частта, която липсва в ежедневието ви. Този пренебрегван принцип ви насърчава да се наслаждавате на ястия, които зареждат тялото ви с храни, които носят едновременно щастие и засищане. 

Какво е нежно хранене?

Нежното хранене е последната стъпка от рамката на интуировното хранене. Тази последна крачка към свободата на хранене насърчава хората да правят избор въз основа на комбинация от хранителни познания и вродени сигнали на тялото си. Вместо контролиране на това, което ядете, нежното хранене взема предвид вашите желания, като например пица с приятели, заедно с вашите хранителни нужди, като протеини и фибри. Това ви позволява да живеете живот без ограничения и също така ви помага да се чувствате максимално добре. 

С други думи, нежното хранене означава да почитате как храната ви кара да се чувствате и какво точно ви се хапва. Например, може да си направите салата към едно-две парчета пица, за да получите комбинация от фитонутриенти, фибри и удоволствие. 

детокс, плодове

Снимка: iStock

Нежното хранене не може да се приеме за универсален подход към храната, защото здравните и личните нужни и предпочитания на всеки са уникални. Вместо това ви насърчава да се откажете от манталитета на диетата, да прекъснете броенето на калории и да изхвърлите контролната везна. Като премахнете правилата за хранене, вие сте по-способни да вземате решения за здравословно хранене въз основа на нуждите и сигналите на вашето тяло. 

Подходящо ли е за вас?

Въпреки че нежното хранене може да бъде трансформиращ подход за подхранване на тялото ви, то не е за всеки. Преди да се потопите в него, важно е да се почувствате уверени в първите девет принципа на интуитивното хранене, като отхвърляне на манталитета на диетата и почитането на глада, което означава да знаете, че храната и гладът са добри неща, от които тялото ви се нуждае, за да оцелее. Тези основополагащи принципи създават рамката, за да се освободите от културата на хранене и да се вслушате в нуждите на тялото си. 

здравословно хранене,

Снимка: iStock

Овладяването на тези принципи ще ви помогне да подходите към щадящото хранене от гледна точка на любов към себе си, като почитате здравето и вкусовите си рецептори. Ако имате анамнеза за нередовно хранене, препоръчително е да работите за щадящо хранене с обучен експерт.

Как да включите нежното хранене в живота си

1. Добавете, а не изключвайте храни

Красотата на нежното хранене е в това, че нито една храна не е забранена и всички храни са еднакво важни. Вероятно обаче ще откриете, че консумацията на кутия бисквити за закуска или торбичка чипс следобед не осигуряват енергията, от която се нуждаете, за да се чувствате сити и в оптимално здраве през целия ден. 

меню, здравословно

Снимка: iStock

Диетологът Меган Хилбърт съветва да не се отказвате напълно от определени храни, защото това може много лесно да доведе до преяждане или нездравословна връзка с храната. Вместо това тя предлага да комбинирате храни, които искате, с по-богати на хранителни вещества съставки, като здравословни мазнини или протеини, за да създадете по-балансирано и енергизиращо хранене. 

2. Изберете вкусни здравословни ястия

От семо себе си се разбира, че балансираният подход към храненето не означава, че можете да ядете десерти през целия ден. Това обаче също така не означава да ядете пилешки гърди или неовкусени зеленчуци многократно. Ключът тук е намирането на баланс, като един от най-лесните начини да го направите е като откриете здравословни ястия, които наистина имат добър вкус

спагети от

Снимка: iStock

Това може да включва подобряване на типичната ви салата с дресинг и крутони. Въпреки етикирането на тези храни като "нездравословни" в диетичната култура, те ще ви помогнат да осигурите на тялото си невероятни хранителни вещества. Може също така да добавите любимите си зеленчуци или източник на протеин към макарони със сирене, за превърнете ястието във вкусно и питателно. От друга страна, може да си направите любимата пица, но с блат от карфиол, или пък паста с нахут. 

Отслабване през 2023: Трябва ли да следвате лъвската диета?

Мръсен фастинг – какво трябва да знаете за него?

Кето диета – добра или лоша за кожата?

3. Слушайте тялото си за сигнали на глад и ситост

Диетичната култура подкопава доверието в собствените ни тела, насърчавайки използването на брояч на калории, проследяването на макроси и разчитането на хранителни везни, за да се определи какво и по колко да се яде. Докато тези инструменти могат да бъдат полезни за някои, за други те са изтощителни и дори вредни. 

салата, диета,

Снимка: iStock

Нежното хранене ви насърчава да слушате сигналите на тялото за глад и ситост. В някои дни организмът може да се нуждае от повече енергия, което ще засили глада ви. В други пък може да няма толкова голяма нужда, така че апетитът ви ще е по-намален. Слушането и разбирането на тези сигнали ще ви помогне да подхранвате тялото си с количеството храна, което наистина ви е необходимо.

4. Фокусирайте се върху грижата за себе си, а не върху ограниченията

Нежното хранене ви насърчава да преосмислите връзката си с храната и да вземете решения как да захранвате тялото си, а не как да го ограничавате. Помислете как се чувствате от вашите хранителни навици. Ако са твърде ограничителни и изпитвате вина, когато се отклонявате от определени правила и указания, вие не практикувате щадящо хранене. Въпреки това, ако вашите хранителни навици са балансирани, позволяват разнообразни храни и ви носят радост вместо срам, вероятно правите избор на храна, базирайки се на любовта към себе си. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари