IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кето диета – добра или лоша за кожата?

13 септември 2022 08 30

Дали е добре да следваме режима, ако искаме да изчистим визията си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички знаем поговорката „Ти си това, което ядеш“. Но означава ли това, че ще получите гладка, перфектно омазнена кожа, като добавите супена лъжица масло в сутрешното си кафе? Някои привърженици на кетогенната диета с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати изглежда мислят така, дори ако това означава да слагат допълнително масло върху пълнозърнестия си хляб.

С нарастването на популярността на диетата все повече и повече хора започват да се отказват от белия хляб и тестените изделия в полза на приемането на хранителен списък с кето продукти, пълен с богати на мазнини храни, като месо, авокадо и ядково масло. Бързата загуба на тегло, която много хора изпитват по време на диетата, е често срещана мотивация, но ефектът от диетата върху кожата изглежда по-малко сигурен.

Хората, спазващи диетата, съобщават, че имат по-ясен и светъл тен, докато следват режима, но други пък се сблъскват със странен, сърбящ червен обрив по цялото тяло.

Така че въпросът е дали кето диетата е здравословна за кожата?

Какво е кето диета и защо е популярна?

Идеята зад кето диетата се състои в това да тренирате тялото си да изгаря мазнини, а не въглехидрати, с намерението да отслабнете и да увеличите чувството си на ситост. Като добавите повече мазнини към вашата диета и елиминирате въглехидратите, вие ще изпратите тялото си в естествено метаболитно състояние, наречено кетоза, по време на което тялото разгражда мазнините в кетони. След това кетоните стават основният източник на енергия за тялото, а не въглехидратите или протеините, което теоретично води до загуба на тегло.

кето диета,

Снимка: iStock

Кето диетата започна да набира популярност около 2013 година. Диетолози приписват известността ѝ на книги и статии, които излагат потенциални ползи за здравето от нисковъглехидратното хранене.

Какви са ползите от кето?

Въпреки че според предишни изследвания кетогенната диета първоначално е разработена, за да помогне на децата да контролират епилепсията, статия от 2018 година предполага, че увеличаването на мазнините и намаляването приема на въглехидрати може да бъде ефективен инструмент за борба с рака. Друго проучване установява, че диетата може да бъде полезна за понижаване на кръвната захар при хора с диабет. Все пак има експерти, които не са съгласни с тези резултати и казват, че трябва да се проведат допълнителни изследвания.

За момента, отслабването е най-популярният ефект, който се получава от кето. Все пак лекарите не препоръчват диетата твърде много поради ограничителния ѝ характер и потенциала за причиняване на дефицит на хранителни вещества.

кето -

Снимка: iStock

„Когато става дума за контролиране на теглото, не вярвам в предприемането на супер ограничителни диети, които налагат пълното отказване от някои храни“, казва д-р Аби Шарп.

Може ли да се получат негативни ефекти?

Намаляването на въглехидратите може да ви накара да консумирате твърде малко фибри. Това, от своя страна, може да повреди храносмилателната ви система. „Запекът е често срещан при кето диетата, или всяка диета с ниско съдържание на въглехидрати, защото намалявате богатите на фибри пълнозърнести храни и плодове“, казва Шарп.

По-специално, ограничителният характер на кето диетата може да доведе до нередовно хранене при някои хора. Следователно не се препоръчва за хора с хранителни разстройства.

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

От хранителна гледна точка, кетото също може да бъде проблемно. Някои хора биха тълкували подхода на диетата като разрешение да ядат толкова преработена храна, колкото искат. Този избор обаче може да повлияе на цялостното им здраве, включително и това на кожата.

Как намаляването на въглехидратите влияе на кожата?

Въпреки че изглежда контраинтуитивно да се ядат повече мазнини и по-малко въглехидрати за по-чиста кожа, точно по този начин кетото може да помогне за подобряване на тена ви. Тук обаче има едно условие – трябва да намалите правилните въглехидрати и да увеличите приема на правилните мазнини.

Като елиминирате по-специално простите въглехидрати, вие се борите с излишното възпаление на тялото, което е огромен стимулатор за поява на акне. По този начин ще забележите по-сияйна, по-малко зачервена и по-малко „запушена“ кожа.

вредна храна,

Снимка: iStock

Но спазването на противовъзпалителна диета може също да е причина за страничен ефект, наречен пруриго пигментоза или иначе казано „кето обрив“. Това е рядка форма на възпалителна дерматоза, която често се появява при хора в ранните стадии на кетоза.

Как увеличаването на мазнини влияе на кожата?

Омега-3 мастните киселини са чудесни както за косата, така и за кожата. Винаги обаче има хора, които се притесняват, че приемът на твърде много мазнини може да причини акне. Това не е вярно.

зеленчуци, авокадо,

Снимка: iStock

Ползите от мазнините обаче не са разрешение да преяждате с нездравословна храна. Увеличаването на приема на здравословни мазнини, особено източници на омега-3, може да помогне за успокояване на сухата, сърбяща и люспеста кожа. Избягването на омега-6 мазнини, като растителни масла, е свързано с подобрение при възпалително акне.

Кето диета – добра или лоша за кожата?

Според дерматолози, кето диетата има потенциала да изчисти акнето, но тази полза не е гарантирана. В крайна сметка кожата на всеки е различна.

Свободата да се ядат млечни продукти – като масло, сирене и сметана – може да бъде проблем за някои хора. Затова е добре да експериментирате и да разберете дали намаляването на млечни продукти има значение за кожата ви.

маска за

Снимка: iStock

Дерматолози казват, че кетото не е диета за кожата. Ако искате да се сдобиете с по-здрава визия, трябва да направите по-прости промени в начина си на живот, като например да пиете достатъчно вода, избягването на лоши мазнини – масло, маргарин, свинско месо – и намаляване на простите въглехидрати като бял хляб, бяла паста, бисквити и торти.

Независимо от вашите причини да преминете към кето диетата, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е режим.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари