IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмната страна на диетите: При кои трябва да очаквате йо-йо ефект?

27 декември 2019 16 30

За да отслабнете трябва много воля и работа

Снимка: Istock

Мнозина смятат, че като се подложим на дадена диета и ще имаме мечтаното тегло завинаги. Но, уви, само да преминете към по-калорични храни и килограмите се връщат.

Диетата е начин на живот и за да отслабнете, трябва да работите здраво. В идеалния случай менюто трябва да бъде изготвено от диетолог, като се вземат предвид всички особености за здравето на дадения човек. 

Загубата на телесно тегло трябва да става постепенно и бавно, след това метаболизмът ще се промени и тялото ще свикне с новата диета.

Но мнозина, които нямат търпение да отслабнат, избират екстремни и експресни диети. Какво обаче се случва, когато експериментираме? Ето какво споделя лекарят диетолог Маргарита Куц пред Wday.

Монодиета

Каква е същността й? Един вид продукт преобладава в менюто. Съгласете се, трудно е да издържите една седмица, хранейки се само с каша от елда, например. С такава монотонна нискокалорична диета тялото изпитва стрес, започва да изразходва постъпващата "храна" много икономично и дори поставя в резерв под формата на мазнини. Активността на метаболитните процеси, включително разграждането на мазнините, е намалена. Ето защо, ако сте избрали този метод за отслабване, не се изненадвайте, че теглото изобщо не пада или пък е много бавно.

Резултатът? Дори теглото да падне, обемът на тялото се запазва. Това означава, че то вместо да изразходва мазнините като енергия, преминава в режим на разпад на собствената си мускулна тъкан. Със загубата й спираме да отслабваме, защото мазнините се натрупват само в мускулите.

А за растежа и храненето на мускулната тъкан са необходими протеини - месо, риба, млечни продукти. Необходимо ли е да се каже, че след отказа от монодиетата, тялото ще започне да възстановява ресурсите си по-активно и теглото ще се върне в излишък.

Протеинови диети (Аткинс, Дюкан)

Каква е същността им? Хранителна система с ниско съдържание на въглехидрати, в която няма ограничение за размера на порцията, но има ограничения за избора на продукти. Основата на диетата е протеинова храна, количеството въглехидрати и мазнини е сведено до минимум. 
Тези диети се спазват сравнително лесно, защото препоръчаните храни са вкусни - месо, извара, риба, морски дарове, сирене, яйца, боб, грах и др. От тях можете да направите разнообразно меню. Протеиновите диети са популярни и един от аргументите в тяхна защита е добрия резултат - в началото теглото наистина бързо намалява. 

дюкан

Но тогава идва ред на сигналите.

Факт е, че протеинът в излишък може да причини голяма вреда на организма. Наблюдава се сгъстяване на кръвта, отлагане на протеин по стените във вътрешните органи (бъбречна амилоидоза), дисбиоза поради разпад и разлагане на неразграден протеин и други неприятности. Тази хранителна система е противопоказана при пациенти, които имат проблеми с бъбреците, черния дроб, кръвоносните съдове и много други заболявания.

Ниско въглехидратна (кето) диета

Каква е същността й? Това е вид нисковъглехидратна диета, при която високият прием на мазнини е от голямо значение. Списъкът с продукти, приемливи за ежедневната диета, включва мазна риба, свинска мас, яйца, зеленчуци и масло, месо, мляко, ядки. Твърде висококалоричен комплект за тези, които искат да се разделят с мазнините. Това, което повечето диети за отслабване отхвърлят, тук присъства в излишък. 

Забранени са въглехидратите, зърненият хляб, захарта, плодовете и храни с ниско съдържание на мазнини. Резултатът ще бъде апатия, потиснато настроение, запек, гадене, повръщане, камъни в бъбреците.

кето диета

Цитрусова диета

Каква е същността й? Увеличен прием на цитруси. Твърди се, че веществата, съдържащи се в лимоновия сок, ускоряват метаболизма и предотвратяват образуването на мастни клетки. Дажбата на диетата е доста оскъдна - извара с ниско съдържание на мазнини с резенчета грейпфрут, плодова салата, омлет. След всяко хранене чаша лимонов сок, разреден с вода.

Разработчиците препоръчват да спазвате схемата не повече от седмица и обещават, че може да свалите до 10 кг. Но дори абсолютно здрав човек, след един ден от експеримента може да се почувства неразположен. От голямо количество киселина и фибри може да се развие гастрит, да се появят киселини, гадене и болка в стомаха. Всички цитрусови плодове са силни алергени, което означава риск от получаване на кожен обрив в най-добрия случай. Освен това зъбният емайл се изтънява от лимоните.

цитруси

Безсолна (японска) диета

Каква е същността й? Както подсказва името, трябва да се изоставят солените храни и да се даде предпочитание на нискокалоричното меню - пилешки гърди, нискомаслена риба, варени зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, неподсладени плодове. Резултатът, разбира се, отначало ще бъде забележим - първо, калоричното съдържание на диетата е намалено, и второ, отхвърлянето на сол помага да се премахне излишната течност от тялото, което означава, че ще забележите отслабването и по дрехите.

Изглежда добра идея да влезете във форма, ако имате няколко излишни килограма. Но експертите веднага ще ви отговорят, че храненето трябва да бъде пълноценно, в съответствие с водно-солевия баланс. Не можете да злоупотребявате със сол, но също така е погрешно постоянно да я елиминирате. Натриевият хлорид участва в много химични и биологични процеси, при дефицит има риск от дехидратация и натоварването на бъбреците се увеличава.

Диета по часовник

Каква е същността й? Все още има хора, особено момичета, които искат спешно да отслабнат. И отказват вечерята или дори обяда. Например, до 15:00 или 18:00 часа можете да ядете каквото искате, но след това - нито грам. Само прием на вода. Тези, които имат волята да победят непоносимото чувство на глад, губят до 5 кг седмично. Тази „диета“ е придружена от изтощение, главоболие, гадене, припадък и други неприятни симптоми. И основната опасност е, че при продължително въздържане от добро хранене може да се появи анорексия.

Разделно хранене

Каква е същността му? Ядете храни от определени групи, отделно протеини и въглехидрати. Теорията се основава на факта, че различните продукти в процеса на храносмилането се нуждаят от различно количество стомашен сок. И ако комбинирате храната, дейността на стомашно-чревния тракт се усложнява от ферментация и лоша усвояемост на хранителните вещества. За привържениците на разделното хранене има таблици с имената на разрешени и забранени продукти. Например, не можете да ядете месо с картофи (протеини - въглехидрати), мазни риби (протеини - мазнини), картофи с хляб (въглехидрати - въглехидрати). 

разделно

Много принципи за разделно хранене са логични от гледна точка на медицината: например, по-добре е да комбинирате месо с домати и краставици, а не с картофи или парче хляб. Освен това диетата препоръчва да се спазва нискокалорична диета с ниско съдържание на мазнини, добавете към това стреса от новото хранително поведение и тялото започва да губи килограми. Вярно, не веднага, но след няколко месеца. Разделното хранене е критикувано за сложността и нарушаването на принципите на естественото храносмилане.

Течна диета

Каква е същността й? Заменете част от храната с вода - преди хранене изпийте чаша или две вода. Така се засищате и приемате по-малко калории. А течността, според автора на диетата, ускорява метаболизма и насърчава производството на стомашен сок. Но за тялото голямо количество вода може да се превърне в проблеми за бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Като цяло можете да критикувате хранителната система за нейната нелогичност - излишните килограми идват от допълнителни калории, а не от количеството вода, което пиете.

Диета със сурова храна

Каква е същността й? Това не е диета в буквалния смисъл, а житейска философия, една от разновидностите на вегетарианството. Консумират се сурови, естествени продукти без термична обработка. От гледна точка на привържениците на тази хранителна система, така в тялото навлизат повече витамини и минерали, фибри. При готвенето не се използват сол, подправки, консерванти, подобрители на вкуса. 

Основата на диетата със сурова храна са зеленчуци, плодове, риба, растително масло. 

При тази диета има цял списък от противопоказания: загуба на протеин, риск от инфекция с инфекциозни и бактериологични заболявания (хелминти, бруцелоза, салмонелоза), стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците от ядене на киселец или спанак и др. 

По правило човек чувства слабост и изтощение, тялото губи обем поради намаляване на мускулната маса. И, разбира се, когато преминете към пълноценна диета, теглото се връща. При правилния подход към храненето балансът на суровите и варени храни трябва да бъде около 50 на 50 процента. Но си струва да научите нещо от последователите на суровоядството - как да се грижите добре за здравето си и да спазвате самодисциплина.

Изводът на Маргарита Куц

Всички тези диети са обединени от факта, че са неуравновесени. В резултат на това загубеното тегло се връща и дори нараства още. И на фона на загуба на мускулна тъкан (с липса на протеин) ситуацията е още по-лоша. Факт е, че мастната тъкан се възстановява много по-бързо, отколкото мускулната. 

Всеки спортист знае колко е трудно да натрупате мускулна маса.     Мястото на загубената мускулна тъкан лесно се заема от мазнините. Така човек става дори по-дебел от времето, когато е започвал диетата. 

Когато се опитате да отслабнете отново, се случва същото, само мускулите стават още по-малки и има повече мастна тъкан.

Друг важен момент - след всяка небалансирана диета съставът на съхраняваните мазнини и нейното разпределение се променя. Поради неправилно замислена диета, мастната тъкан започва да расте във вътрешните органи, причинявайки мастна чернодробна хепатоза и мастна дегенерация на сърцето. Следователно - не скачайте от една диета на друга. 

Всички хора са различни и всеки има своите причини за наднормено тегло. Необходимо е да се намери причината, а не само да се справят с външните прояви на затлъстяване или наднормено тегло.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари