IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезна ли е кето диетата за деца?

6 ноември 2019 09 00

Все повече хора се подлагат на режима

Снимка: iStock

Кето диетата набира все по-голяма популярност и много хора започват да забравят за въглехидратите и се насочват към мазнините. Според диетолози, хранителният режим помага за отслабването като кара тялото да изгаря повече мазнини, за да си набавя енергия.

Кето диетата се превърна в такава мода, че някои родители дори започнаха да подлагат и децата си на нея. Според Google, „кето за деца“ е било най-търсеното нещо през януари и август тази година, а готварски книги с името „Кето деца“ бяха публикувани това лято.

Диетолозите обаче не са много съгласни да подлагате децата си на такъв строг режим, особено ако са в тийнейджърска възраст или по-малки. Според Рейчъл Хартли, кето диетата е полезна, но детето трябва да бъде наблюдавано внимателно и то от професионалист.

кето - iStock

Причината, поради която родителите трябва да внимават с режима е, че децата имат нужда от различно количество хранителни вещества, включително и въглехидрати и плодове. Точно това обаче се изключва от кето диетата, за да може тялото да се насочи към мазнините в опит да си набави енергия.

По този начин много по-лесно се изгарят излишните килограми и това води до отслабване. Подлагането на диетата обаче включва и т.нар. „кето грип“, който предизвиква гадене, умора и нервност.

Това е изключително рисковано за децата, тъй като организмът им има нужда от енергия, за да се развива. „Липсата на въглехидрати не е добра за децата. Така лишавате мозъка от „гориво“ и това може да доведе до трудности в концентрацията. Оттам това влияе върху представянето им в училище и в различни физически дейности“, казва пред Insider Хартли.

кето - iStock

Отказването от въглехидратите също означава да намалите храни като плодове, зърнени храни и дори картофи. Това обаче ограничава приема на витамин B, калий и магнезий. Фибрите също са важни за детския организъм, а те се съдържат в забранените зърнени храни.

Според диетолозите, ако искате детето ви да отслабне, по-добре го откажете от сладките неща, чипсовете, а не премахвайте важни хранителни съставки като плодове и зеленчуци. Все пак, решението за теглото трябва да бъде съгласувано и със специалист.

Най-опасните диети за здравето. Забравете ги!

Още един аргумент против кето диетата за деца са проучванията, според които строгите ограничения водят до хранителни разстройства.

кето - iStock

„Когато учите детето си на строга диета, вие му казвате, че храната е лошо нещо, карате го да се срамува от тялото си. Това е грешно. Учете го да се храни здравословно, а не да гладува“, казва диетоложката Бриджит Зетлин.

Средиземноморската диета – помага и на умствените способности

Експертите съветват родителите вместо да подлагат децата си на хранителни режими и да ги ограничават от въглехидратите, да им приготвят здравословни ястия и дори да ги учат как да си ги готвят сами.

кето - iStock

Дори ако възрастните са минали на кето диетата, те винаги трябва да имат вкъщи нещо, което е извън режима, за децата. Това може да се окаже голямо изкушения за ограничаващия се, но малкият организъм има нужда от въглехидрати, за да произвежда така важната енергия.

Храни, които всяка жена трябва да яде 1 път седмично

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари