IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които всяка жена трябва да яде 1 път седмично

14 септември 2019 11 00

Създайте си по-здравословни навици

Istockphoto

Много хора, които нямат нужното образование, дават съвети за отслабване и изготвят планове за хранене. Съветите на Дюкан, 90-дневната диета, „Зоната“, кето хранене... Това са най-популярните режими, по които хората се увличат през последните няколко години. Чувайки за тези диети, доста от тях ги спазват за известно време и постигат някакъв резултат, но после отново се връщат към стария си начин на живот.

За да бъдете в перфектно здраве, е по-добре да имате здравословни навици, а не постоянно да сте на диети, с които да се лишавате от важни за тялото микроелементи.

Жените като че ли са по-взискателни към външния си вид и по-често са на определен хранителен режим в сравнение с мъжете. Спазвайки конкретни забрани, те пропускат да консумират някои продукти, които приети в умерени количества, носят своите ползи.

Ето кои храни трябва да похапват жените поне веднъж седмично:

Авокадо

авокадо

IStockphoto

Казват, че една ябълка на ден ви държи далеч от лекарския кабинет. Същото може да се каже и за авокадото, което много хора не познават или не купуват заради по-високата му цена. То дава на организма здравословни мазнини, които предпазват сърцето от заболявания.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в авокадото, помагат за усвояването на някои хранителни вещества от тялото, понижават лошия холестерол и осигуряват голямо количество фолиева киселина на жените – минерал, който при някои дами се натрупва по-трудно. Ако сте бременна или планирате да заченете скоро, имате нужда точно от него, за да може плодът да се оформи. Той помага за предотвратяване на вродени дефекти и други усложнения по време на бременност.

Боровинки

червени боровинки

IStockphoto

Сега е времето, в което се берат и предлагат пресни боровинки. Неслучайно невролозите ги препоръчват за консумация. Тези малки горски плодчета са пълни с антиоксиданти, които поддържат кръвоносните съдове и подсилват паметта. В тях има фибри, което ги прави предпочитани за хора, чийто метаболизъм е по-бавен или искат да свалят излишните килограми.

Бразилски орех

бразилски орех

IStockphoto

Това е суперхрана, чиито свойства се подценяват. Ядките са богати на селен и само 2 са достатъчни, за да задоволят дневните ви нужди от минерала.

Консумацията на бразилски орех се препоръчва при жени, които имат инсулинова резистентност или хормонален дисбаланс, при който често е налице недостиг както на селен, така и на някои други полезни вещества като В12, витамин D, желязо и други.

Черен шоколад

черен шоколад

IStockphoto

Не е казано да изядете цялата опаковка. Взимайте си по 1-2 парченца през ден. Флавоноидите в черния шоколад са вид антиоксидант. Затова е хубаво да похапваме по малко от него поне веднъж на седмица.

Яденето на черен шоколад отпушва артериите и може да понижи кръвното налягане. Само едно парче, разтопило се в устата, понижава стреса и напрежението при жените.

Яйца

яйца закуска

IStockphoto

Протеини – друго нещо, от което се нуждае женският организъм, за да бъде по-здрав. Те повишават енергията в тялото, поддържат кожата и косата, предотвратяват сърдечни заболявания.

В яйчените жълтъци има холин – хранително вещество, което е отговорно за правилното функциониране на клетките.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари