Всеки знае, че плодовете са пълни с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Повечето хора са наясно и с това, че млякото е един от най-идеалните източници на протеини. Но яденето и пиенето на едни и същи храни всеки ден, превръща менюто в скучно и не толкова разнообразно от към хранителни стойности.
Въпреки това, никога не е късно да внесете малки „поправки" в хранителния си режим, като включите в него нови полезни храни, към които досега не сте посягали по рафтовете в магазините (или сте го правили изключително рядко).
Цвекло
В допълнение към антиоксидантите, открити в червеното цвекло, то може да се похвали с високо съдържание на фолиева киселина, форма на витамин B, която се намира естествено в някои храни. Цвеклото често е известно със своята непривлекателна външност и червен цвят. Въпреки това, не го пренебрегвайте. Можете да го консумирате на салати или да си го изцеждате сурово на сок, в комбинация с моркови и целина.
Киви
Тези яркозелени плодове са богати на витамин C, който помага за стимулацията на имунната система. Този витамин също така играе важна роля в производството на мускулни влакна и колаген и в абсорбцията на желязо. Яжте кивитата сурови или си ги правете на шейк с кисело/прясно мляко.
Фурми
Те са източник на прости въглехидрати, които дават бърз тласък на енергия чрез бърз вход в кръвния поток. Изяждането само на 10 сушени фурми дава 61 грама прости въглехидрати. Но ги яжте разумно. Простите въглехидрати са с кратък живот и ако не се изразходят веднага като енергия (с тренировка, например), те вероятно ще се превърнат в мастна тъкан.
Леблебия
Тя е богата на жизненоважни хранителни вещества. Една чаша леблебия (нахут) или 200 г се равнява на 45 грама прости въглехидрати и 269 калории, което ви дава тласък от енергия. Една чаша също дава 12,5 мг желязо, 202 мг омега-3 мастни киселини и 39 г протеин. Леблебията е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий.
Тиква
Тя е богата на фибри и витамин А, а с ниско съдържание на мазнини. Най-вкусно е да ядете печена тиква с масло и канела, подсладена със захар или мед, но тогава тя става доста калорична. Не забравяйте да консумирате нейните семена. Те са една от най-полезните части от нея, тъй като са пълни с магнезий. Поръсете ги върху салатата си или ги консумирайте печени.
Канела и Куркума
Тези подправки са изключително полезни, но и доста пренебрегвани. Канелата помага за контрола на кръвната захар и холестерола, а куркумата има противовъзпалителни и противоракови свойства. Канелата е идеалната подправка за сладкиши, а куркумата – за зеленчуци.
Карамфил
Той е използван в древен Китай като освежител на дъха, а днес може да се използва като идеален заместител на плодовете. В действителност, 1 чаена лъжичка карамфил съдържа почти същото количество антиоксиданти, колкото 1/2 чаша плодове. В допълнение, карамфилът може да облекчи образуването на газове и подуване на корема. Семената от карамфил могат да се дъвчат цели или смлени.
Аншоа
Вие знаете, че рибата е добър източник на протеини, но може би сте уморени от яденето на едни и същи видове. Опитайте аншоа. Добавянето на 30 г от тези малки риби към вашата диета ще ви даде 5,8 г протеини за само 37 калории. Те са с ниско съдържание на мазнини – 30 г съдържат само 1,5 г мазнини.
Ленено семе
Само една супена лъжица ленено семе дава 2,3 г фибри на организма – това са хранителни вещества, които насърчават работата на червата, понижават холестерола и контролират нивата на кръвната захар. Лененото семе има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при състояния като акне и астма. Добавете ленено семе в зърнената си закуска, киселото си мляко или в ябълковото си пюре.
Маракуя
Този екзотичен плод, известен още като „страстен плод" съдържа ядливи семена, които също са източник на фибри, антиоксиданти и хранителни вещества, които намаляват нивата на холестерола в кръвта. Този плод осигурява витамините C и E. Яжте го цял или пасиран като можете да го добавите към сокове и шейкове с други плодове.