За да имаме по-слаба фигура и да се чувстваме по-красиви през лятото, не е нужно да гладуваме. Достатъчно е да наблегнем на някои храни, които ще ни помогнат да свалим някои и друг излишен килограм. Ето кои са и десетте храни, които с които трябва да се храните през лятото:
1. Череши
Приемът на череши е като витаминозна бомба за организма ви – в тях се съдържат витамин А, С и Е, както и фитохимикали. Последните блокират образуването на рак на гърдата, рак на белия и черния дроб, на стомаха и на кожата. Добавяме и лечебните свойства на фибрите, съдържащи се в червените плодчета и вече сме сигурни, че ви убедихме точно черешите да са първото нещо, което ще си купите при следващото пазаруване.
2. Пъпеш
Пъпешът е богат на витамин С, калий и бета-каротин. Ако редовно си хапвате от вкусния плод, той ще ви помогне в борбата с високото кръвно налягане и ще понижи холестерола. А и пъпешът е много добър вариант за закуска заедно с няколко лъжички мед.
3. Цвекло
Цвеклото е сред отличниците-помощници за тънка талия. Още повече лятото е сезонът, в който лесно може да добавяте цвеклото към храната си, най-вече в салатите. Също така цвеклото е богат източник на фолиева киселина. Бонус идея – задушете нарязано цвекло заедно с чесън и зехтин и ще получите вкусна и полезна гарнитура.
4. Босилек
Кой би отказал салата от домати, моцарела и пресен босилек? Освен, че придава неповторим вкус на всяко ядене, босилекът помага за предотвратяването на ракови изменения в клетките. Също така босилекът е много полезен за правилното функциониране на храносмилателната система.
5. Авокадо
Не се подлъгвайте по факта, че в авокадото има много мазнини. Всъщност мононенаситени мазнини подобряват нивата на триглицеридите и намаляват холестерола. Ето и предложение за вкусна рецепта за гуакамоле: смлян червен лук, нарязан магданоз, лимонов сок и пюре от авокадо.
6. Бамя
Бамята съдържа съставката глутатион, който атакува рака. Също така зеленчукът е богат на витамин С, магнезий и фибри. Консумирайте бамята сурова или задушена, за да запазите полезните ѝ свойства.
7. Лук
Лукът помага за намаляване на високото кръвно налягане, при възпаления, както и за понижаване риска от рак. Добавете и факта, че лукът има ниско съдържание на калории и цената му никак не е висока. Какво още ви спира да го включите в лятната си хранителна програма?
8. Магданоз
Магданозът може да помогне за облекчаване инфекции на пикочните пътища, както и има положителен ефект по време на предменстуалния синдром. Магданозът съдържа високи нива витамин С и фолиева киселина. Помага и за освежаване на дъха, особено, ако преди това сте се спрели на точка номер 7.
9. Ананас
Този прекрасен тропически плод е известен с това, че подобрява храносмилането – някои компании дори продават ананасови ензими. Плодът помага за заздравяване на костите (съдържа много манган), в борбата с настинките (заради витамин С), намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.
10. Домати
Доматите са чудесна съставка за салати по всяко време на година, но особено сега лятото. Те са богати на витамин С, витамин А, калий и желязо, така че определено не трябва да ги пропускате. Също така доматите намаляват риска от рак и предотвратяват катаракта.