IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риба, плодове, зеленчуци... Защо са толкова полезни?

28 септември 2019 10 00

Специалисти са анализирали начина на хранене на над 600 000 души за десетилетие

Снимка: Pexels

Добрата диета винаги е помагала не само за здравословното състояние, но и поддържа добро самочувствие и настроение. Приемът на повече плодове и зеленчуци, както и риба намалява и риска от хронично бъбречно заболяване с поне 30 процента. Така смятат учени от университета „Бонд“ в Австралия, пише Daily Mail.

Специалистите са стигнали до този извод след анализ на начина на хранене на повече от 630 000 души за едно десетилетие. Така установили, че предпочитащите плодове, зеленчуци и риба пред преработени меса, сол, газирани напитки и сладко, са с много по-здрави бъбреци.

Те включват в хранителния режим и ядки, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Здравословното хранене намалява и опасността от албуминурия – наличието на албумин в урината. Този протеин е важен за изграждането на мускулите, възстановяването на тъканите и борбата с инфекциите. Наличието му в урината показва, че бъбреците не пречистват добре кръвта.

Хроничните бъбречни заболявания често се причиняват от други болести, които натоварват бъбреците – като високо кръвно, диабет, висок холестерол. Продължителната употреба на някои лекарства, като нестероидните противовъзпалителни, също може да предизвика проблеми.

Хроничните бъбречни заболявания варират от сравнително леки и безсимптомни състояния до бъбречна недостатъчност, при която органите въобще не работят.
Учените са анализирали резултатите от 18 изследвания по въпроса с общо 630 108 участници, проследени средно 10,4 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари