IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три подходящи диети през есента

18 октомври 2019 11 17

Как да поддържате форма през този сезон

Снимки: Pixabay

Есента е тук. За тези, които са отслабнали „до лятото“, идва време, в което могат да възвърнат едни килограми, които хич не им харесват.

Есенните депресии и проблемите с имунитета също не са рядко срещано явление през този сезон, но пък ние можем да си помогнем с няколко специфични диети.

Меню без хляб

Закуска

За закуска изборът е овесена каша с вода и сушени кайсии, чаша мляко или зелен чай. Или овесена каша с кисело мляко, зеленчукова салата, чаша мляко или зелен чай. Друг вариант е малко парче месо, пресни зеленчуци, мляко или зелен чай.

мюсли

Обяд

За обяд можете да сложите на масата зеленчукова супа, резен пилешко месо, зеленчуков или плодов сок. Друг вариант е малко парче месо или риба и ябълка.

Следобедна закуска

Следобед можете да хапнете ябълка или банан.

Вечеря

Вечерята може да бъде в три варианта:

– Извара с ниско съдържание на мазнини, пресни или задушени зеленчуци, зелен чай
– Два чийзкейка със заквасена сметана, пресни зеленчуци, чаша мляко
– Печени зеленчуци и зелен чай

Преди лягане е препоръчително да изпиете отвара от шипка.

С тази диета, в продължение на седмица, можете да свалите до 5 кг и да укрепите имунната система.

Диета с гъби

Трябва да се има предвид, че тази диета не е подходяща за всеки. Има хора, които не обичат гъби, а други имат непоносимост към тях. Ако имате здрав стомах, можете да опитате. Гъбите, освен отличен вкус, имат и редица други предимства – малко въглехидрати, но богати на протеини. Те могат да заменят дори месото. Всъщност на това се основава класическата диета с гъби.

гъби

Не претопляйте ястия с гъби, от тях вече има много малка полза. Гответе количество, което да бъде за едно хранене.

Закуска

Сандвич с гъбена паста (смес от натрошени варени гъби с ниско съдържание на мазнини, извара и билки), чаша цикория или кафе. Друг вариант е зеленчуци, задушени с гъби, и зелен чай.

Обяд

– Гъбена супа, салата от гъби, зелена салата, домат, яйца със зехтин, прясно изцеден сок.


– Картофи с гъби, зеленчукова салата и чаша сок

Вечеря

Салата с мариновани гъби и чай

По-радикалната версия на диетата с гъби включва консумацията на 400 грама осолени гъби, 400 грама всякакви зеленчуци, 3 литра зеленчуков сок, няколко лъжици мед и поне 2 литра чиста вода през деня.

Въглехидрати, плодове и зеленчуци

Тази диета също ни подканва да се лишим от месо, но не само от него. Необходимо е да се загърбят риба, яйца, масло, свинска мас, захар, консерви, сокове в кутии и сода. Ще трябва също да не пиете алкохол, кафе и силен чай и да не хапвате пикантно, пушено и солено.

печени зеленчуци

Ако това ви се струва зловещо, все пак вижте какво можете да имате в менюто си. На първо място, разбира се, зеленчуци и плодове. Не повече от 1,5 кг на ден. Медът и сушените плодове се препоръчват в много скромни количества. Нискомаслено кисело мляко – колкото искате. Обърнете внимание на всички видове зърнени храни, необработен ориз, ръжен или зърнен хляб.

Основната задача е да издържите седем дни, според диетолозите ще бъдете доволни от резултата.

ориз

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари