IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое е по-важно: да горите калории или мазнини?

5 октомври 2019 11 00

Целта за промяна определя и в каква посока да се движите при отслабването

Снимка: Pexels

Отслабването се базира на здравословно хранене, горене на калории или мазнини и разбира се, много движение. Най-ефективна и лесна за разбиране формула е изгарянето на повече калории, отколкото приемате. Но има огромна разлика между горене на калории и мазнини. И двете имат различен ефект върху тялото и дори резултатът не е еднакъв. Важният въпрос пред много дами, които искат да подобрят формите си, е – трябва да горя мазнини или калории?

Разликата

Калориите, които приемате чрез храната и течностите или се изгарят веднага, или се складират в тялото като енергиен запас. Тялото ни конвертира нежеланите и ненужни за момента калории в триглицериди, които се задържат в мастните клетки.

Когато тренирате, тялото изтегля енергия от последно консумираните калории, както и от запазеното в клетките „гориво“. Ако намалите приема на калории и увеличите движението, организмът ще започне да тегли калории от запасите в клетките.

Както вече знаете, необходимо е да получите „липса“ от 7500 калории, за да се лишите от 1 кг мазнина. Ако предприемете подхода с по-малко храна и повече движение – вие горите и калории и мазнини.

Има обаче и вариант, при който може да не намалявате драстично калориите, а да горите мазнини и той се получава при нисковъглехидратни режими.

Както вероятно знаете, въглехидратите са първата хранителна група, която тялото ползва за енергия. Ако вие намалите приема им, тялото ще гори много по-бързо и ефективно натрупаните последни калории от хранене и ще посяга към запасите. Така в един момент и без да се налага да гладувате, ще започнете да горите мазнини.

Имайте предвид, че кантарът може да не намалява прогресивно, тъй като вие ще приемате немалко количество калории, които при завишената спортна активност ще се обръщат в мускулна маса, която тежи.

Изводът

Има начин да горите калории и мазнини, повече мазнини или просто калории. Различният състав на храните води до това какво точно тялото ще абсорбира първо и ефективно. Ако се храните с мазни неща, дори да хапвате много малко и да стоите в калорийния прием, няма да може да изтощите тялото и да го направите толкова стегнато и слабо, колкото ако ядете по-здравословно и с по-малко въглехидрати.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Кирил ( преди 4 години )
Изключително некадърно написана статия. Авторът няма елементарна представа от физиология, камо ли от диететика и хранене. За автора мазнини и калории са две категории на еднородна група... Според него или нея, мазнините не съдържат калории. Елементарно струи от вас... Отврат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар