IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно и вкусно сутрешно кафе - 9 неща, които да добавите

23 август 2023 10 50

Как да направите любимата си напитка още по-привлекателна

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали сте пристрастени към кофеина, като мен, или не, можете да направите кафето си по-добро за вас с няколко лесни добавки. 

Както казва Лорей Гилмор, "Всичко в живота ми е свързано с кафето". Това е първото нещо, за което мисля всяка сутрин, заспивам с нетърпението да изпия чаша на следващата сутрин и ще излъжа, ако кажа, че не търся начин да си добавя още една-две чаши кофеин през деня. Любовта ми към вкусната напитка започна в университета, когато имах нужда от енергия в дългите нощи преди изпити, и остана с мен през целия ми живот след дипломирането за всяка ранна сутрешна среща и спад в енергийното ниво. 

Не мога да кажа, че се гордея със зависимостта си към кофеина, но, тъй като не виждам чашите ми с кафе да намалеят, искам да ги направя възможно най-здравословни, добавяйки няколко хранителни вещества, когато е възможно. Ако вие също търсите начини да добавите здравословен тласък към сутрешната си напитка, продължете да четете за лесни миксове, които ще ви накарат да се откажете от ежедневното си пътуване до местното кафене. 

9 неща, които да добавите към кафето си

1. Колаген

Често ни казват, че колагенът е задължителната съставка за подобряване на косата, кожата и ноктите, но ползите не спират дотук. Колагенът също е лесен начин да включите повече протеини в диетата си. Според Healthline, телата ни започват да забавят производството на колаген с напредването на възрастта, така че добавянето на една лъжичка към сутрешната ви чаша кафе може също да помогне за подобряване на важни функции като възстановяване на тъканите, имунен отговор, клетъчна комуникация и клетъчна миграция. 

колаген на

Снимка: iStock

Колагенът на прах, в повечето случаи, е без вкус и напълно разтворим, така че дори няма да го забележите в кафето си, но, ако предпочитате по-специализирана кафе напитка, разбийте малко ароматизирана колагенова сметана за допълнителен вкус и пяна.

2. Канела

Канелата вече е доста често срещана добавка към кафето и има защо. Не само има вкус на есен, но е и пълна с ползи за здравето. Според New York Times, канелата има антимикробни свойства и е пълна с антиоксиданти. Дневната доза от подправката може също да понижи кръвната захар, да подобри функционирането на мозъка и да подпомогне храносмилането. Можете също така да я поръсите отгоре за повече красота, ползи и вкус.

3. Масло

Масленето кафе, станало известно като бронирано, може да има много ползи благодарение на здравословните мазнини. Дейв Аспрей препоръчва да използвате обикновено масло или гхи, за да получите най-много антиоксиданти и омега-3 от вашето кафе. Също така може да добавите кокосово масло, ако избягвате млечните продукти. Тези здравословни мазнини също помагат да се поддържат енергийните нива стабилни, което означава, че няма да изпитате пикове на кръвната захар и внезапен срив, който може да дойде от подсладени кафе напитки. Добавете обикновено или кокосово масло към прясно сварено кафе и разбъркайте с блендер или разпенващ продукт, за да създадете вкусно кремообразно лате.

4. Адаптогени

гъбено кафе,

Снимка: iStock

Докато адаптогените са на мода в уелнес тенденциите, употребата им датира отпреди повече от 3000 години и е била използвана в много култури, включително с корени в Аюрведа. Въпреки че има много различни видове адаптогени, има около шест общи с различни цели. Гъбите рейши са успокояващи и могат да помогнат при съня и стреса, лъвската грива помага за фокуса и производителността, чага поддържа имунната система, кордицепсът може да подобри издръжливостта и енергията, а гъбите от пуешка опашка помагат за здравето на червата. Изследванията също така показват, че ашваганда може да подобри хормоналния баланс и има антибактериални свойства. Както при всяка промяна в диетата или добавките, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да консумирате.

5. Какао

Не е нужно да ни увещавате дълго, когато става въпрос за добавяне на шоколад към диетата си, но, когато това има и ползи за здравето, нещата стават още по-лесни. Какаото датира от началото на 1500 г. пр.н.е. когато маите са пиели какао за празненства и церемонии. Според Healthline, то е богато на антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да подобрят мозъчната функция. За да подобрите кафето си, добавете лъжица какао на прах. Вкусът на какаото е по-горчив от шоколада, тъй като не съдържа добавена захар, така че може да сложите подсладител по ваш вкус, ако ви горчи.

6. Куркума

Тази популярна подправка се използва в медицината повече от 4500 години и е родом от Южна Индия и Индонезия. Днес тя е популярна в целия свят и се добавя към ястия и напитки както за повече вкус, така и заради здравословните си ползи. Но знаете ли, че всъщност е чудесна добавка към сутрешното кафе? Според Healthline, куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което е известно със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Освен това е пълно с антиоксиданти. Лате с куркума е чудесен начин да намалите приема на кафе, доакто все още се наслаждавате на топлата напитка.

7. Кардамон

кардамон, кафе,

Снимка: iStock

Подправката кардамон идва от изсушени, смлени семена на растението кардамон и е популярна съставка, използвана в южноазиатската кухня и скандинавското печене. Въпреки че вкусът й прилича повече на мента, ползите от нея са подобни на тези на канелата. Кардамонът е с високо съдържание на антиоксиданти и може също да помогне за храносмилането. Тъй като има ментов вкус, това е перфектна подправка, ако сте фен на ментово лате по време на празниците. Също така ще ви отърве от дъха на кафе в устата.

25 чаши кафе на ден и само риба тон – драстичното отслабване на Силвестър Сталоун

Зелено кафе – какво е това и помага ли при отслабване?

Полезната страна на кафето – намалява риска от диабет тип 2, високо кръвно

8. Суров мед

Голяма част от звездите промотират използването на мед в кафето, заменяйки с него традиционната бяла захар. Това не е никак случайно, тъй като естественият подсладител съдържа много витамини и минерали, има високо съдържание на антиоксиданти и съдържа различни хранителни вещества. Също така може да помогне за борбата със сезонните алергии и настинки.

9. Екстракт от ванилия

ванилия, кафе,

Снимка: iStock

Добавянето на ванилия към вашето кафе може да звучи като очевидно предложение, но ние не говорим за вашия стандартен ванилов сироп. Естественият екстракт от ванилия или зърна ванилия - уверете се, че е истинска, а не имитация, направена от синтетични съставки - съдържа мощни антиоксиданти и може да осигури противовъзпалителни ефекти. И в допълнение към добавянето на вкус към вашето кафе, екстрактът от ванилия осигурява доза необходими минерали за вашата диета под формата на магнезий и калий.

За още здравословни съвети и полезни храни и напитки последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари