IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизане във форма след лятото – как да рестартираме здравословния режим

11 август 2023 10 40

Напълно нормално е да сте си дали почивка няколко седмици

Снимка: iStock

Снимка: iStock

За някои от нас лятната ваканция вече е само спомен, който бързо започва да избледнява. Но това, което няма да изчезне толкова лесно, е резултатът от малко повечето сладоледи, коктейли и пици, на които сме се насладили през последните седмици. Докато лятото е страхотно време за почивка, прекарване на време с приятели и семейство, пътуване и наслаждаване на живота, често се оказва, че прекаляваме с напитките и храните и пропускаме тренировки, което е напълно нормално и разбираемо.

Не бъдете твърде сурови към себе си. Нека тези спомени останат сладки като лятото. Винаги можете да се завърнете към здравословната рутина след ваканцията. Добрата новина е, че колкото и да сте прегрешили по време на почивката, тялото ви е издръжливо и знае как да се завърне в желания от вас път. Просто трябва малко да му помогнете.

Как да влезете във форма след лятото

1. Намалете захарта

плодове или

Снимка: iStock

Направете си временна почивка от всички сладки храни. Опитайте да пиете чай или кафето без мед и захар или пък добавете само малка чаена лъжичка. Постарайте се да ядете повече протеини, фибри и здравословни мазнини. Но помнете – избирайте внимателно на кои лакомства искате да се насладите и винаги бъдете умерени, дори след като отново започнете да включвате сладкото в режима си.

2. Пийте много вода

вода, офис,

Снимка: iStock

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение, за да помогнете на тялото ви да филтрира токсините. Ако имате проблем с обикновената вода, опитайте да пиете топли чайове. Може да изпробвате мента, джинджифил или лайка. Всички те са известни с това, че успокояват и облекчават храносмилателните проблеми. Зеленият чай е чудесен и за детоксикация на тялото.

3. Яжте зеленчуци с всяко хранене

риба, зеленчуци,

Снимка: Pixabay

Пресните зеленчуци, особено зелените, правят чудеса с тялото ни. Те са богати на витамини и минерали, като поддържат храносмилателния ни тракт напълно здрав. Зеленолистните зеленчуци като броколи, зеле или спанак са много здравословни. Но ако не ги харесвате, просто яжте тези, които ви допадат. Не е нужно да правите неща, които не са по вкуса ви, само защото някъде пише, че са полезни. Насочете се към нещо любимо за вас и ефектът ще бъде видим.

4. Започнете да тренирате

След дългите дни на плажа и обилното похапване по време на почивката е време да накарате тялото ви да се движи. Упражненията имат много ползи за здравето, включително помагат за загубата и поддържането на здравословно тегло и намаляват риска от много заболявания. Те също така ще помогнат за ускоряване на процеса на детоксикация, така че се опитайте да се движите възможно най-много през деня.

фитнес, тренировки,

Снимка: iStock

Може да започнете с бърза разходка след вечеря и постепенно да включвате различни упражнения – силови и кардио. Ще ви помогне да засилите метаболизма си и да изградите добър тренировъчен режим, към който да се придържате дълго време. Започнете бавно, с ходене или йога, след което вече може да вдигнете нивото с фитнес.

Здравословно хранене – пребиотични храни, които да включите в менюто си

Новите суперхрани – 5 причини да ядете кокос

Как да влезете във форма: 9 съвета за бързо отслабване

5. Слушайте тялото

Ваканцията може да се е отразила добре на тялото и ума ви, но определено ще е накарала мускулите да се отпуснат леко и да позабравят някои рутинни практики, които сте следвали преди. Затова не се претоварвайте още в първите дни от завръщането си, а слушайте тялото. То ще ви подскаже дали е готово да се натовари или има нужда от още време за адаптиране и ориентиране в ситуацията.

йога, постелка,

Снимка: iStock

Не забравяйте да се разтягате преди и след всяка тренировка. Отделете 10-15 минути на този етап, за да помогнете максимално на тялото за постигане на оптимални резултати. Също така разтягането ще предотврати потенциални наранявания и контузии.

За още диети и полезни съвети за здравословно хранене последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари