IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите есенни зеленчуци, полезни за червата

25 октомври 2023 18 00

Свежи и замразени

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Редакторката от списанието EatingWell Даниел Де Анджелис споделя кои са най-полезните за червата замразени и свежи зеленчуци през есенния сезон, а и не само. Тя е селектирала по три опции от двата вида зеленчуци, след като се е консултирала с няколко лекари – гастроентеролози.

Запасяването със замразени зеленчуци е един от най-добрите начини винаги да имате подръка бюджетни, но и здравословни хранителни опции. Освен това тези зеленчуци са също толкова полезни, колкото и пресните зеленчуци, но пък са по-леснодостъпни, което означава, че можете да им се насладите и през студените сезони, когато вече ги няма в пресен вид на пазара.

„Замразените зеленчуци са невероятни, защото предлагат цялата хранителна стойност, но на по-ниска цена от пресните“, подчертава Даниел Де Анджелис в своята публикация.

Тя се фокусира най-вече върху три вида замразени зеленчуци, които осигуряват най-големи ползи за  червата.

А ето и кои са те и как точно да ги включите в менюто си: 

1. Замразени броколи

Това е есенният зеленчук №1, който може да подпомогне вашия метаболизъм. Вероятно вече сте се запасили във фризера си със замразени броколи, но в случай, че все още не сте, имайте предвид че броколите са едни от най-здравословните замразени зеленчуци, които можете да консумирате. „Броколите са кръстоцветни зеленчуци, богати са на фибри и съдържат антиоксиданти, борещи се с рака и стареенето“, казва Де Анджелис. 

Опитайте една от тези рецепти за паста, които започват със задушаването на торбичка замразени броколи. След това им добавете лимон, чесън и подправки, пастата и пармезана. Друга лесна и бърза рецепта със замразени броколи е италианска фритата на котлон (задушавате броколите, добавяте яйца, сирене бри или чедър, бекон, мляко и подправки на вкус).

2. Замразена бамя

бамя

Снимка: Istock

Ако сте любител на бамята, можете да ѝ се наслаждавате през цялата година, когато я съхранявате или купувате замразена. Този зеленчук е също така страхотен за здравето на червата ви, твърдят специалистите. В бамята се съдържа клей – желатиново вещество, което е невероятно полезно за микробиома. Има много различни рецепти за ястия с бамя, но най-вече можете да си направите гъмбо със скариди, бамя и задушена риба-филе. Гъмбо е мексиканско ястие, характерно и за щата Луизиана, което обикновено има две главни съставки – варен ориз, върху който се поставя предварително приготвена яхния от зеленчуци и морски дарове. 

3. Замразени кореноплодни зеленчуци

Наистина не можете да сбъркате със замразена зеленчукова смес от кореноплодни зеленчуци (червено цвекло, моркови, земна ябълка, гулия, целина (глави), ряпа, пащърнак, картофи), които трябва да са задължителни към вашата пазарска количка през студените сезони. „Кореноплодните зеленчуци са най-подходящи за есенния сезон. Ако погледнете сините зони (местата по света, където има най-много столетници), ще видите че 65% от калориите им идват от кореноплодни зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Ето защо е добре да консумирате повече от тях.

Кореноплодните зеленчуци – замразени или пресни, могат да бъдат лесна гарнитура към всяко ваше ястие или пък да си ги приготвяте като основно ястие – задушени на тиган, поръсени с козе сирене или в комбинация с полента (традиционно италианско ястие на базата на царевично брашно, подобно на качамака).

А ето и кои са двата най-добри за червата пресни зеленчука за есента: 

1. Цвекло

„Цвеклото е естествен източник на нитрати, които в тялото ви се превръщат в азотен оксид, който всъщност помага за отпускане на кръвоносните ви съдове“, твърди гастроентеролога Уил Булсевич. „Това означава по-добър кръвен поток, което може да има редица предимства.

Тъй като здравето на червата ви е свързано със здравето на сърцето и кръвното ви налягане, цвеклото осигурява полезни хранителни вещества – пълно е с антиоксиданти и почти 4 грама фибри на чаша. Опитайте този сезонен зеленчук в салата от настъргано цвекло, спанак, тиквени семки, сок от лимон и малко настърган джинджифил.

2. Лилаво зеле

Лилавото или червеното зеле е един от най-препоръчителните зеленчуци за сезона. „Зелето, каквото и да е, съдържа глюкозинолати, които са фитохимикали, борещи се с рака, което е фантастично“, казва Булсевич. „Лилавото зеле има допълнителната полза от наличието на антоцианини, които са чудесни за вашия мозък.“

Лилавото зеле също може да помогне за намаляване на риска от диабет и е пълно с фибри и вода, които помагат за здравословното храносмилане. Това е чудесна основа за салата, като задушена гарнитура или към ястие с нудли.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари