Яйцата са един от най-здравословните природни продукти. Въпреки това, яйцата осигуряват максимални ползи, само когато ги консумираме в правилното количество. Диетолозите казват, че трябва да ядете от 7 до 14 яйца на седмица – под всякаква форма.
Защо яйцата са толкова полезни?
Те ви дават усещане за ситост. Яйцата имат много протеини – 8 грама на яйце. Протеинът ни помага да се чувстваме сити възможно най-дълго – което означава, че можете да изчакате до обяд, без да похапвате. Ситостта също влияе върху това дали жадуваме за сладко. Когато тялото почувства, че не е сито, то автоматично посяга към бързите въглехидрати – защото те спомагат за моментално придобиване на усещане за ситост. Важно е също, че яйцата потискат хормона грелин, който е отговорен за чувството на глад.
Яйцата са богати на полезни елементи. Едно яйце съдържа повече от 10 различни витамина и минерала, включително:
Здравословни мазнини – 4,7 грама, желязо – 0,8 мг, цинк – 0,6 мг, селен – 15,4 мг, фолат – 23,5 мг, витамин А – 80 мкг, витамин D – 50 IU. И така, при консумация на 2 бр. яйца на ден, няма да е необходимо да приемате много витамини.
Яйцата забавят стареенето
Друга гореща тема в индустрията за красота е забавянето на стареенето. А яйцата са най-добрият помощник за това. Полезните елементи в тях защитават мускулната маса и поддържат чистата телесна маса. Чистата маса е вашето тегло минус телесните мазнини. Забелязва се, когато гледаме хора с еднакво тегло, но различни форми. Единият ще има висока чиста маса (и ще има по-здраво и стегнато тяло), докато другият ще има ниска чиста маса (и ще има видимо наднормено тегло). Това се отразява на стареенето както външно – защото хората с наднормено тегло изглеждат по-стари – така и вътрешно – защото наднорменото тегло пречи на производството на много полезни хормони.
Яйцата намаляват нивата на стрес. Всичко е заради холина в състава – това вещество прави нашата нервна система по-устойчива на стрес. Но това не е всичко – яйцата предпазват мозъка от загуба на памет и деменция.
Яйцата са добри при бременност. Всичко заради същия холин – той помага на мозъка на детето да се развива правилно. Освен това яйцата съдържат фолат – той е необходим на бебето за силен имунитет и добро кръвообращение.
Ами ако не обичате яйца?
Смеем да предположим, че това може да се дължи на факта, че сте яли яйца само под една форма – например твърдо сварени. Можете да опитате поширани или бъркани. Друг вариант да направите яйцата си по-вкусни е да ги съчетаете с нещо, което обичате. Направете например омлет със сирене и зеленчуци – така почти няма да се усети вкусът на яйцата. Но има алтернатива на яйцата – например елдата. Съдържа 12,6 грама протеин на 100 грама, така че ви позволява да се чувствате сити за дълго време.