fallback

Как да възприемете интуитивен подход към храненето и защо да го правите?

22 January 2024 10:40

Това може да повлияе положително на вашето настроение и психическо състояние

Снимка: Getty Images

Знаете ли, че ако възприемете интуитивен подход към храненето, това може да повлияе положително на вашето настроение и психическо състояние? Все повече специалисти обясняват, че яденето на това, което искате – и когато искате, и колкото искате – всъщност може да повлияе положително на вашето психично здраве.

По-конкретно, говорим за интуитивно хранене (IE). Накратко, това е основана на доказателства рамка, която насърчава да слушате тялото си и да зачитате това, от което то се нуждае и иска. Концепцията е създадена от диетолозите Евелин Триболе и Елис Реш, авторки на книгата Intuitive Eating: A Revolutionary Anti Diet Approach.

А ето и 10-те основни принципа на интуитивното хранене: 

- Отхвърлете манталитета на пазенето на диети. - Уважавайте глада си. - Помирявайте се с храната. - Научавате се да упражнявате мониторинг върху храненето си. - Откривате фактора за удовлетворение. - Научавате се да усещате кога вече сте сити. - Справяте се с емоциите си с доброта. - Уважавате тялото си. - Съсредоточавате се върху това как се чувствате след спорт. - Почитате здравето си с щадящо хранене.

Между другото, множество проучвания подкрепят предимствата на IE. Експертите също го правят. „Когато не подхранваме телата си правилно, това може да повлияе на настроението ни“, казва д-р Колийн Кристенсен, регистриран диетолог по интуитивно хранене и основател на No Food Rules. „Интуитивното хранене може да поправи това.“

Снимка: Istock

Колко полезно е интуитивното хранене за настроението ви?

Преди всичко ви помага да избегнете чувството на „прахосмукачка“ или дискомфорт. Да ядете повече или по-малко, отколкото тялото ви иска, може да бъде доста неприятно, нали? Ако ограничавате какво или колко ядете, казва Кристенсен, може да се почувствате „гладни и жадни“ или раздразнени. Освен това, както показва проучване от 2021 г., спазването на диети може да има обратен, йо-йо ефект, и да доведе до влошаване на образа на тялото ви и на самочувствието ви.

От друга страна, ако продължавате да ядете след като вече сте сити, може да се почувствате психически неудобно от физическия дискомфорт. Като се вслушвате в знаците на тялото си, не е нужно да се тревожите толкова много за това.

Най-важното е да се съсредоточите върху храните, които ви харесват

Хранителното съдържание на храната е един малък фактор сред многото, които могат да ви помогнат да решите какво да ядете. „Храненето без чувство за вина означава, че можете да избирате храна, повлияна от много фактори – вкус, предпочитания, глад, удобство, хранене, време“, казва диетоложката Брена О. 

„Това означава, че яденето трябва да ви е приятно, да не изпитвате чувство на вина или срам, а да го цените. Това освобождава ума ви и разширява социалните ви възможности.“

Може би познавате борбата до болка, а именно: Вие сте на диета и не можете да спрете да мислите кога да ядете, какво точно да ядете, дали сте яли твърде много, дали сте приели повече калории, как да потушите глада си..., списъкът е безкраен.

Отново IE може да предотврати това ненужно безпокойство. „Когато се храните интуитивно, вие освобождавате толкова много от умственото си пространство, което може да ви позволи да се съсредоточите върху намирането на повече радост в преживяването на живота“, казва Кристенсен. “Например, докато сте на вечеря с приятели, можете да се съсредоточите повече върху разговора, отколкото върху това колко калории има в храната ви.“

Освен това този начин на мислене може дори да ви насърчи да отидете на тази вечеря с приятели, вместо да я пропуснете. „Много хора споделят, че по време на разгара на тяхното обсебване от пазенето на диети и желанието за отслабване, те спират да ходят на социални сбирки и събития поради страх от това каква храна може да бъде сервирана, дали няма да нарушат режима си и/или поради чувство на нервност от коментарите на другите относно техните хранителни навици“, казва О'Мали.

Работейки върху връзката си с храната, продължава тя, получавате инструменти, които да ви помогнат да се справите с тези ситуации, както и повишена увереност и доверие в тялото си.

И О’Мали, и Кристенсен посочват как по-малкото обсебване от храна и като цяло мисленето за храна, може да ви помогне да се почувствате по-присъстващи с любимите си хора, което води до потенциално по-дълбоки и по-смислени взаимоотношения и преживявания. И в дългосрочен план, и в краткосрочен също. Просто не превръщайте храната в мисъл номер едно в живота си! Хранете се в умерени количества, с полезна храна и яжте, само когато сте наистина гладни.

Този подход ще доведе до стабилност на кръвната ви захар, което може да подобри настроението ви доста. 

Науката влиза в играта и тук. „Когато се храните интуитивно и вече не сте заседнали в цикъла на ограничено преяждане, ще изпитате по-малко екстремни върхове и спадове в настроението си.“

За още съвети за живота и храненето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Teodora Dragoeva
Сподели
ядене интуитивно хранене настроение подход психично здраве
0 коментара
fallback