IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо седенето на стена е по-полезно от интензивното кардио

16 февруари 2024 12 30

Какви са ефектите на това упражнение

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Изометричните упражнения с ниска интензивност, като седенето на стена, може да се окажат по-полезни за контролиране на кръвното налягане от което и да е друго изтощително кардио, включително бягането на пътека

Доклад в British Journal of Sports Medicine сравнява различни форми на тренировки и тяхното влияние върху кръвното налягане. В проучването са били включени аеробни упражнения, като бягане, динамични тренировки със съпротивление, като вдигане на тежести и лицеви опори, комбинирани тренировки, които атакуват няколко мускулни групи едновременно, и изометрични упражнения, които лекарите описват като стягане на специфичен мускул или мускулна група. 

В опитите са били използвани повдигане на краката, планкове и седене на стена – или иначе казано клекове на стена – които докладът специално споменава. Учените открили, че изометричните тренировки са най-ефективни, когато става въпрос за намаляване на кръвното налягане. 

@justin_agustin Wall sits to improve muscle endurance #beginnerworkout #fitnessforlife #workoutplan ♬ Grammarg - BLVKSHP

Кръвното налягане се измерва в два показателя. Систолично кръвно налягане – първото число, което виждате на апарата – измерва налягането във вашите артерии, когато сърцето ви бие. Налягането във вашите артерии, когато сърцето ви почива, е второто число и се нарича диастолично налягане. С други думи – горната граница е систолично, а долната е диастолично. 

Изометричните упражнения най-добре намаляват систоличното налягане, докато бягането помага за по-добри показатели на диастоличното. Въпреки това, изометрията като цяло е отличителна черта в намаляването на кръвното налягане изобщо, отбелязва докладът. 

Но докато изометричните упражнения може да са най-ефективни, авторите на изследването не препоръчват да изоставите цялата си рутинна тренировка и да правите само клекове на стена. Основното послание е, че самото упражнение е фантастично и осигурява множество ползи, но не изключва другите тренировки, които също са ефективни за понижаване на кръвното. 

@sandysklarxfit Your next wall sit CHALLENGE ? #fitness #challenge #foryou #legworkout #homeworkout ♬ Intro - The xx

Но ако вие сте човек, който в момента тренира според указанията на треньора си и все още изпитва затруднения с балансирането на здравословно кръвно налягане и искате да избегнете приема на лекарства, може би изометрията е допълнително упражнение, което да включите в рутината си. 

Според експерти, само осем минути изометрични упражнения, три пъти седмично, могат да доведат до значително намаляване на кръвното налягане. Това може да означава да задържите позата на столче до стената за две минути, след това да почивате за пак толкова, докато завършите общо 8 минути от изометричното упражнение. 

Единственото, от което се нуждаете, е права стена и правилната форма на тялото. Въпреки че упражнението звучи доста лесно, много хора го изпълняват грешно и не виждат резултати или пък се нараняват. 

@betterme_app Practice (and a wall) makes perfect!  You can do it too!?#fakebody #wallsits #wallexercise #homeworkout #betterme #gluteexercise #bettermeworkout ♬ Cap - burrell

Когато клякате, уверете се, че коленете са ви директно над глезените, а не над пръстите. Изправете гърба и го залепете за стената. Не се прегърбвайте и не се подпирайте с ръце. За да не се изкушавате, може да задържите ръцете си пред вас. Опитайте се петите ви да бъдат на пода през цялото време и да оформите ъгъл от 90 градуса със стената. 

Високото кръвно налягане може да окаже сериозни проблеми на важни органи като сърце, мозък, бъбреци и дори очите. 

@alex_fit_healthy #wallsitchallenge #wallsit #squat #squatalmuro #squatbody #bodytrasformation #muscle #gymboss #allenamento #gymtok #gymtiktok #allenamentoacasa #allenamentogambe #hometraining #lamezia #lameziaterme #allenaticonme #allenatianchetu #allenaticonmeora #honeworkout #legday #homeworkout ♬ They Speak (OW) - Öwnboss & Cevith

Освен тренировките, има много други промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да предотвратите състоянието. Поддържайте здравословно тегло, преминете на балансирана диета, намалете солта, не пийте твърде много алкохол и приемайте лекарства само предписани от лекар. 

За още новини от света на спорта и доброто здраве последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари