IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

6 подправки, които диабетиците трябва да включат в обичайната си диета

4 април 2024 14 00

Те помагат за поддържане на кръвната захар в норма

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Диабетът е хронично заболяване, което се развива, когато организмът не може да използва инсулина, произвеждан от панкреаса, или не произвежда достатъчно от него. По последни данни на ICMR 101 милиона индийци са диабетици. Въпреки че лекарствата, упражненията и промените в начина на живот помагат за контролиране на диабета, здравословната балансирана диета играе основна роля за стабилизиране и поддържане на нивата на глюкоза в кръвта.

В кухнята можете да намерите подправки, които не само придават вълшебство на ястията ни, като подсилват вкуса, аромата и цвета на храната, но и правят чудеса за цялостното ни здраве. Сред тях има няколко, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Джинджифил

В няколко проучвания е доказано, че джинджифилът е полезен за диабетиците от тип 2. Изследвания сред пациенти с T2DM разкриват, че джинджифилът впоследствие намалява кръвната захар на гладно и значително подобрява HbA1c. Гингеролът (биоактивно съединение), открит в коренището на джинджифила, има редица физиологични и фармакологични ефекти. Джинджифилът спомага за контролиране на липидния метаболизъм, засилва противовъзпалителните свойства и модулира освобождаването и реакцията на инсулина. Можете да добавяте джинджифил не само в чая си, но и в супи, зеленчуци, и дори сладкиши.

Чесън

Чесънът играе положителна роля в регулирането на кръвната глюкоза, общия холестерол и липопротеините. Алицинът (биоактивно съединение), съдържащ се в чесъна, влияе върху секрецията на бета-клетките на панкреаса и спомага за освобождаването на инсулин. Чесънът може да се добавя в различни готвени ястия, салати, сосове и дори да се яде просто ей така, ако е пресен.

Канела

Канелата придава сладък вкус на храната, без да добавя захар, и следователно се превръща в добър заместител на захарта в сладките ястия. Проучванията съобщават и за нейната ефикасност при понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Карамфил

Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни ползи за здравето на диабетиците. Той също така помага да се поддържат нивата на кръвната захар в норма и е известен с това, че насърчава производството на инсулин.

Сминдух

Имайки антидиабетни свойства, сминдухът помага за контролиране на нивата на кръвната захар, което спомага за управлението на диабета. Поради високото съдържание на фибри се избягват скоковете на кръвната глюкоза, като се забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите. Разтворимите фибри от семената на сминдуха намаляват кръвната захар и повишават чувствителността към инсулина. Освен това сминдухът е добро допълнение към диетата за диабетици, защото съдържа химикали като галактоманан и тригонелин, които помагат за намаляване на инсулиновата резистентност и повишаване на глюкозния толеранс.

Куркума

Като повишава инсулиновата чувствителност, понижава кръвната захар и намалява свързаните с диабета възпаления, куркумата помага на хората с диабет. Куркуминът, активната съставка в нея, подобрява функцията на панкреаса и спомага за контрола на глюкозния метаболизъм. Куркумата е полезна добавка към терапията на диабетиците, тъй като намалява и рисковете, свързани с диабета, като предпазва жизненоважните органи от оксидативен стрес.

След като са известни ползите от подправките за регулиране на нивата на кръвната захар при диабетиците, трябва да се отбележи, че всичко в излишък може да бъде вредно. Затова внимавайте за количеството подправки, които консумирате всеки ден.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари