IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни, които крият голямо количество добавена захар

12 юли 2021 10 30

Някои от тях се смятат за здравословни, но не са

Снимка: iStock

Отслабването и оставането в здравословна форма е цел на все повече хора по света. Тя е свързана не само с по-добра визия, но и с предотвратяването на някои заболявания като диабет, сърдечни проблеми и рак. Воденето на здравословен начин на живот може да ни осигури по-добро настроение, по-бърза мисъл и по-дълъг живот.

В интернет може да намерите хиляди статии за това какво точно трябва да ядете и по колко, за да отслабнете и да поддържате форма. Списъците с позволени и забранени храни са дълги и понякога могат сериозно да объркат хората. Някои от здравословните продукти всъщност крият в себе си добавена захар, която може да ви навреди и да ви попречи да постигнете целта си.

Ако се опитвате да намалите приема си на захар, първата ви мисъл сигурно ще е свързана с пропускането на десерта. Но това невинаги е най-доброто решение. Понякога един здравословен сладкиш може да е много по-полезен от търговските продукти, описани като „полезни“ и „диетични“.

Ето кои храни и напитки крият много добавена захар

1. Ароматизирани напитки

Може да очаквате плодовият сок да е пълен със захар и ще бъдете напълно прави. За приготвянето на една чаша са необходими много плодове, така че в нея вероятно ще се съдържа доста повече захар, отколкото в един плод. Изследванията свързват консумацията на захарни плодови сокове с повишен риск от захарен диабет. Но този риск може да се повиши и чрез други изкуствено подсладени напитки, които могат да изглеждат здравословни.

газирана напитка,

Снимка: iStock

Напитките за спортисти, които често ни примамват с енергийните си стойности и полезните си съставки, съдържат големи количества добавени захари, предназначени да подхранват спортистите преди и след тренировка. Същото важи и за ароматизираните води с електролит. Според проучване една такава бутилка обикновено съдържа 100 калории и 30 грама захар.

2. Нискомаслено мляко

Това, че нещо е с ниско съдържание на мазнини, не означава, че е здравословно. 245 грама нискомаслено мляко може да съдържат 45 грама (или 11 чаени лъжички) захар, което е повече от препоръчителната дневна доза. Пълномасленото мляко също е свързано и с по-добри здравни резултати, отколкото вариантите с ниско съдържание на мазнини. За да извлечете максимума от вашето кисело мляко, изберете натурално с минимално добавена захар.

3. Смути

Купените от магазина смутита вероятно ще съдържат много добавена захар, изкуствени оцветители и допълнителни калории. Някои от тях може дори да не съдържат истински плодове. Диетологът Бен Старк казва, че по-добре да направите смутито у дома, като сложите вътре малко протеини и здравословни мазнини, които да компенсират всички захарни въглехидрати от плодовете. Хранителното балансирано смути ще запази кръвната ви захар стабилна и ще ви засити за по-дълго време.

4. Гранола

Ако някога сте се чудили как овесеното блокче или десертът от гранола не се разпада, то вероятно се дължи на силата на добавената захар. Въпреки че тези продукти обикновено са здравословни и съдържат полезни съставки, те често се обработват с бяла захар или царевичен сироп, за да се подслади вкусът и да се удължи срокът на годност. Добавянето на шоколад или плодове към сместа само повишава допълнителното съдържание на захар.

гранола istock

Снимка: iStock

Приготвянето на гранола у дома е един от начините да се избегнат преработените захари, но повечето рецепти изискват щедри количества естествен подсладител като мед или кленов сироп.

5. Някои подправки

Порция сос от кетчуп или барбекю съдържа изненадващо количество захар. Една супена лъжица кетчуп съдържа почти 1 чаена лъжица захар. Сосът барбекю обикновено е още по-захарен, като до 33% от теглото му може да е чиста захар. Овкусяването на порция пържени картофи едва ли ще повиши значително кръвната ви захар, но е по-добре да избягвате тези сосове при следващата ви вечеря.

6. Овесено мляко

Немлечните млека станаха доста популярни през последните години. Ако се отказвате от млечните продукти, за да подобрите здравето си, овесеното мляко може да е най-добрият заместител. Все пак, то може да крие и някои рискове. Експертът по хранене Саманта Касети казва пред Insider, че много от клиентите ѝ пият овесено мляко, без да вземат предвид съдържанието на захар. Според нея, една от най-популярните марки на пазара съдържа 7 грама добавена захар на 240 грама.

овесено мляко

Снимка: iStock

„Това са почти две чаени лъжички. И ако помислите да добавите млякото към кафето или овесените ядки, това ще увеличи до максимум количеството захар, което трябва да приемате на ден“, казва тя пред Insider.

Тази статия предлага само информативно съдържание. За оптимални и сигурни резултати, е добре да се свържете с диетолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари