fallback

7 изненадващи ползи за здравето от консумацията на водорасли

11 July 2024 08:30

Спирулина, комбу, уакаме - защо да ги добавите в диетата си

Снимка: Istock

Знаете ли, че водораслите могат да съдържат антиоксиданти и полезни хранителни вещества, включително йод, тирозин, витамини и минерали? Консумирането на водорасли може да поддържа здравето на сърцето и червата ви, както и да подобри баланса на кръвната ви захар.

Морските зеленчуци са форми на водорасли, които растат в морето. Те са източник на храна за живота в океана и варират в цвят от червено до зелено, кафяво и дори черно.

Ядливите  водорасли растат покрай скалисти брегове по целия свят, но най-често се консумират в азиатски страни като Япония, Корея и Китай. Тази храна е изключително универсална и може да се използва в много ястия, включително суши рулца, супи и яхнии, салати, добавки и смутита.

Нещо повече, морските водорасли са много питателни, така че не е нужно да изяждате големи количества.

А ето и 7 научно обосновани ползи за здравето от морските водорасли:

1. Съдържат йод и тирозин, които поддържат функцията на щитовидната жлеза

Вашата щитовидна жлеза освобождава хормони, за да помогне за контролиране на растежа, производството на енергия, възпроизводството и възстановяването на увредените клетки в тялото ви.

Вашата щитовидна жлеза разчита на йод, за да произвежда хормони. Без достатъчно йод може да започнете да изпитвате симптоми като промени в теглото, умора или подуване на врата с течение на времето.

Дневната стойност (DV) на йод за възрастни е 150 mcg на ден. Водораслите имат уникалната способност да абсорбират и концентрират в себе си значителни количества йод от океана.

Съдържанието на йод в него варира значително в зависимост от вида, мястото, където е отгледано и как е било обработено. Всъщност един изсушен лист морски водорасли може да съдържа между 16 mcg на грам и 2984 mcg/g.

По-долу е средното съдържание на йод в три различни сушени водорасли:

Нори: 37 mcg на грам (25% от DV) Wakame: 139 mcg на грам (93% от DV) Kombu: 2523 mcg на грам (1,682% от DV) Келп (комбу) е един от най-добрите източници на йод.

Морските водорасли съдържат също и аминокиселина, наречена тирозин, която се използва заедно с йода за производството на два ключови хормона, които помагат на щитовидната жлеза да върши работата си правилно.

2. Добър източник на витамини и минерали

Всеки вид водорасли има уникален набор от хранителни вещества. Поръсването на малко сушени водорасли върху вашата храна не само добавя вкус, текстура и аромат към вашето ястие, но е лесен начин да увеличите приема на витамини и минерали.

Обикновено 1 супена лъжица (7 грама) на изсушена спирулина може да осигури:

Калории: 20 Въглехидрати: 1,7 грама Протеин: 4 грама Мазнини: 0,5 грама Фибри: 0,3 грама Рибофлавин: 20% дневна стойност (DV) Тиамин: 14% DV Желязо: 11% DV Манган: 6% DV Мед: 47% DV Морските водорасли съдържат също малки количества витамини А, С, Е и К, заедно с фолат, цинк, натрий, калций и магнезий. Използването на водораслите като подправка веднъж или два пъти седмично може да бъде лесен начин да добавите повече хранителни вещества към вашата диета.

Протеините, присъстващи в някои морски водорасли, като спирулина и хлорела, съдържат всички основни аминокиселини. Това означава, че морските водорасли могат да ви помогнат да получите пълната гама от аминокиселини.

Морските водорасли също могат да бъдат добър източник на омега-3 мазнини и витамин B12.

Изглежда, че изсушените зелени и лилави водорасли съдържат значителни количества витамин В12. Едно проучване открива 2,4 mcg на витамин B12 в 4 до 8 грама водорасли нори. Въпреки това, продължава дебат дали тялото ви може да абсорбира и използва витамин В12 от водорасли.

3. Водораслите съдържат разнообразие от защитни антиоксиданти

Антиоксидантите могат да направят нестабилните вещества в тялото ви, наречени свободни радикали, по-малко реактивни. Това ги прави по-малко способни да увредят вашите клетки.

Освен това, прекомерното производство на свободни радикали се счита за основна причина за няколко заболявания, като сърдечни заболявания и диабет.

В допълнение към съдържанието на антиоксидантните витамини А, С и Е, морските водорасли могат да се похвалят с голямо разнообразие от полезни растителни съединения, включително флавоноиди и каротеноиди. Доказано е, че те защитават клетките на тялото ви от увреждане от свободните радикали.

Много изследвания са фокусирани върху един конкретен каротеноид, наречен фукоксантин. Това е основният каротеноид, открит в кафявите водорасли, като уакаме, и има 13,5 пъти антиоксидантния капацитет на витамин Е.

Въпреки че тялото невинаги усвоява добре фукоксантин, усвояването може да се подобри, като се консумира заедно с мазнини.

Водораслите обаче съдържат голямо разнообразие от растителни съединения, които работят заедно, за да имат силни антиоксидантни ефекти.

4. Осигуряват фибри и полизахариди, които могат да поддържат здравето на червата ви

Чревните бактерии играят огромна роля за вашето здраве. Изчислено е, че имате повече бактериални клетки в тялото си, отколкото човешки клетки. Дисбалансът в тези „добри“ и „лоши“ чревни бактерии може да доведе до заболяване.

Водораслите са отличен източник на фибри, за които е известно, че подпомагат здравето на червата. Те съдържат повече фибри от повечето плодове и зеленчуци.

Фибрите могат да устоят на храносмилането и вместо това да се използват като източник на храна за бактерии в дебелото черво.

Освен това е доказано, че определени захари, открити в морските водорасли, наречени сулфатирани полизахариди, увеличават растежа на „добри“ чревни бактерии.

Тези полизахариди могат също да увеличат производството на късоверижни мастни киселини (SCFA), които осигуряват подкрепа и хранене на клетките, покриващи червата ви.

5. Могат да ви помогнат да отслабнете чрез забавяне на огладняването и намаляване на теглото

Водораслите съдържат много фибри, за които се смята, че осигуряват малко или никакви калории. Фибрите в морските водорасли също могат да забавят изпразването на стомаха. Това ви помага да се чувствате сити за по-дълго време и може да забави пристъпите на глад.

Счита се също, че морските водорасли имат ефекти против затлъстяване. По-специално, проучвания върху животни предполагат, че вещество в морските водорасли, наречено фукоксантин, може да помогне за намаляване на телесните мазнини.

6. Могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Факторите, които увеличават риска, включват висок холестерол, високо кръвно налягане, тютюнопушене, наднормено тегло и липса на физическа активност.

Водораслите могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Мета-анализ от 2023 г. установи, че приемът на кафяви водорасли значително намалява нивата на общия холестерол и LDL.

Сърдечните заболявания също могат да бъдат причинени от прекомерно съсирване на кръвта. Водораслите съдържат въглехидрати, наречени фукани, които могат да помогнат за предотвратяване на съсирването на кръвта.

Всъщност едно проучване върху животни установи, че фуканите, извлечени от морски водорасли, предотвратяват съсирването на кръвта също толкова ефективно, колкото лекарство против съсирване.

Изследователите също започват да разглеждат пептидите в морските водорасли. Първоначалните проучвания при животни показват, че тези белтъчноподобни структури може да блокират част от пътя, който повишава кръвното налягане в тялото ви.

7. Могат да помогнат за намаляване на риска от диабет тип 2 чрез подобряване на управлението на кръвната захар

Диабетът възниква, когато тялото ви не е в състояние да балансира нивата на кръвната ви захар с течение на времето. До 2030 г. се очаква 643 милиона души по света да имат диабет тип 1 или тип 2, като прогнозата ще нарасне до 783 милиона до 2045 г.

Интересно е, че морските водорасли се превърнаха в изследователски център за нови начини за подпомагане на хора, които са изложени на риск от диабет.

8-седмично проучване на 60 японци разкри, че фукоксантинът, вещество в кафявите морски водорасли, може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар.

Проучването също така отбеляза допълнителни подобрения в нивата на кръвната захар при тези с генетична предразположеност към инсулинова резистентност, която обикновено придружава диабет тип 2.

Нещо повече, друго вещество в морските водорасли, наречено алгинат, предотвратява скокове на кръвната захар при животни, след като са били хранени с храна с високо съдържание на захар. Смята се, че алгинатът може да намали усвояването на захарта в кръвта.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Teodora Dragoeva
Сподели
морски водорасли фибри ползи за здравето диабет пептиди червата
0 коментара
fallback