През последните години лененото семе се превърна в популярна съставка в уелнес пространството. То е основна съставка в много здравословни рецепти, от засищащи смутита до веган печива. Но ако не сте запознати с лененото семе, може да се запитате за разликата между цяло и смляно и плюсовете и минусите на всяко от тях. Освен това, какво представлява маслото от ленено семе и можете ли да го използвате за готвене? Вижте мнението на експерти, които споделят как да ядем ленено семе, включително как да си го смелим у дома и съвети за правилно съхранение.
Какво представлява лененото семе?
Лененото семе са ядливите семена на растението лен, което е родом от Средиземноморието и Югозападна Азия. В момента се отглежда по целия свят, включително Канада, Индия, Близкия изток и някои части на Европа. Семената са малки, плоски, с овална форма и кафяви или златистожълти на цвят.
Хранене
Лененото семе е пълно с омега-3 мастни киселини, фибри и антиоксиданти, наречени лигнани, според Йохана Салазар, регистриран диетолог и основател на Healing Nutrition. Ето защо това е забележително: „Омега-3 мазнините са от съществено значение за здравето на мозъка, здравето на кожата и намаляване на възпалението в тялото“, обяснява Салазар. Нещо повече, фибрите са от съществено значение за храносмилането, докато лигнаните предпазват клетките от оксидативен стрес. Други хранителни вещества, открити в лененото семе, включват протеини, калций, магнезий и калий.
Консумацията на 1-2 супени лъжици семе всеки ден няма да позволи на холестерола да се натрупа и ще предпази артериите от запушване.
Как да консумираме ленено семе
 
Снимка: iStock
В хранителните магазини лененото семе се предлага в две форми: цяло и смляно. Целите ленени семена са с хрупкава текстура и орехов вкус. Тези семена могат да се използват като ядки: смесени в печива, смесени в смутита или поръсени върху храна. Те също така ще добавят привлекателна текстура към ястията, особено когато са съчетани с ядки и други семена.
Сухите цели ленени семена обаче могат да бъдат трудни за смилане, потенциално причинявайки подуване на корема и храносмилателен дискомфорт. За да намалите тези ефекти, можете да накиснете семената в топла вода за 10 минути или в студена вода за поне два часа (или за една нощ). Добавянето на семената към течни рецепти, като смутита и подправки, също ще помогне за разграждането им.
Смляното ленено семе е известно също като ленено брашно или ленен прах. Смленият лен може да се използва като целия му аналог – сложен в тесто, пасиран в смутита или добавен към храна.
В допълнение към по-фината си текстура, смлените ленени семена са по-усвоими, отколкото когато са цели. Това е така, защото процесът на пулверизация разгражда семената, което ги прави по-лесни за смилане. Поради това смляното ленено семе не трябва да се накисва като целите семена.
Лененото масло се извлича от сушени, смлени или пресовани семена. Резултатът е светложълта течност, известна като ленено масло или олио, но не бързайте да го използвате за готвене. То е най-добро за сурови приложения, като сосове, дресинги и смутита. Причината? Маслото от ленено семе има ниска точка на дим (около 100 градуса по Целзий), което означава, че може лесно да изгори и да стане горчиво.
Как да смиламе ленените семена
Можете да закупите смлян лен в магазините или да смелите семената сами у дома. Предимството сами да смилате ленено семе е, че можете да контролирате колко фино или едро е смляно – и знаете, че имате прясно смляно ленено семе.
За целта ще ви трябва мелничка за кафе или подправки. Уверете се, че мелницата е чиста и без влага, тъй като това може да доведе до бързо разваляне на смляното ленено семе. След това добавете семената към мелницата и ги смилайте, докато достигнат желаната консистенция.
Можете да запазите праха малко по-едър за допълнителна текстура или да го смесите с фино брашно.
6 начина за използване на ленено семе
Леката ядковост на лененото семе го прави универсална и вкусна съставка. Ето някои от любимите ни начини да използваме малкото, но впечатляващо семе.
Добавете го в печени изделия
Независимо дали правите мъфини, бързи хлябове или бисквити с овесени ядки, ленените семена са питателна и вкусна добавка към печива. Добавете ги директно към тестото.
Добавете ги директно към тестото; ще ви трябва около 1/4 чаша на рецепта. Друг вариант е да поръсите семето върху лакомството непосредствено преди печене.
Използвайте като заместител на яйца
Смляното ленено семе може да се използва като заместител на яйца в печива. За всяко яйце комбинирайте 1 супена лъжица смляно ленено семе с 3 супени лъжици вода. Оставете го да престои в хладилника за около 15 минути или докато сместа придобие гелообразна консистенция. Желатиновата текстура ще свърже съставките заедно – точно като яйце – въпреки че не е идеална за добавяне на структура към продукти като торти. „Ленените яйца“ са най-добри за печива като бисквити, бананов хляб и мъфини, където структурата е по-малко важна.
Поръсете върху солени ястия
Ленените семена, подобно на ядките, са чудесни за добавяне на хрупкавост и вкус към готвените ястия. Помислете за салата, паста или протеинови ястия като сьомга на скара или печено пиле. Можете дори да го смесите с галета за следващия си паниран протеин.
Добавете към храните за закуска
Смлените ленени семена могат да се поръсят върху кисело мляко и овесени ядки за подобряване на вкуса и текстурата. Също така може да добавите ленено семе върху зърнени храни, поръсено върху гофрети, палачинки или дори намазано с масло на препечени филийки.
Смесете в подправки
Лесен начин да включите лен в ястията си е да го разбъркате в сосове като майонеза, кетчуп, гуакамоле или хумус. Подправката ще помогне да се задържат малките семена, като същевременно осигурява влага, което е полезно за подобряване на смилаемостта на цели ленени семена.
Смесете го в смутита
Добавете 1 или 2 супени лъжици цели или смлени семена към любимата си рецепта за смути. Семената ще добавят протеини, фибри и омега-3 мазнини, като същевременно сгъстяват напитката. Ароматът на ядки е вкусен в смутита – съчетава се особено добре с популярни съставки за смути като банани, горски плодове, овесени ядки и ядково мляко. По същия начин маслото от ленено семе може да се използва в смутита; ще ви трябва около една супена лъжица на напитка.
Съвети за успешно използване на ленени семена
Ако не сте запознати с лененото семе, избягвайте да ядете твърде много наведнъж. Тъй като съставката е с високо съдържание на фибри, яденето на голямо количество може да има слабителен ефект. Това е особено важно, ако обикновено не ядете много фибри.
За да избегнете неприятни храносмилателни странични ефекти, започнете с добавяне на 1 супена лъжица (или по-малко) към вашите рецепти. Освен това гледайте да сте добре хидратирани, което ще помогне за предотвратяване на запек поради увеличения прием на фибри.
Как да съхранявате лененото семе
Цели ленени семена: Те са доста стабилни и могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер на сухо и хладно място, далеч от топлина и светлина. При правилно съхранение могат да издържат около две години.
Смлени ленени семена: Веднъж смлени, ленените семена имат по-кратък срок на годност. Това е така, защото процесът на смилане излага чувствителните омега-3 мазнини на топлина, кислород и светлина, което в крайна сметка ускорява процеса на разваляне. Съхранявайте смлените ленени семена във фризера, за да запазите мазнините им възможно най-дълго.
Кога да ги изхвърлите: Независимо дали са цели или смлени, ленените семена трябва да се хвърлят, след като развият гранясала миризма.



 
                     
                                 
                                 
 
            
                        









 
                             
                             
                            
 
                         
                         
                         
                         
             Музиката забавя когнитивното стареене
                                Музиката забавя когнитивното стареене                             Късна емисия
                                Късна емисия                             България е сред страните, в които е най-трудно да се научиш да шофираш
                                България е сред страните, в които е най-трудно да се научиш да шофираш                             Какво очаква зодиите на 31 октомври – съвети и малки изненади
                                Какво очаква зодиите на 31 октомври – съвети и малки изненади                             
             Учени откриха, че почвата има памет
                                Учени откриха, че почвата има памет                             Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята
                                Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята                             Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1
                                Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1                             Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода
                                Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода                             
             Световноизвестен треньор отряза Лудогорец
                                Световноизвестен треньор отряза Лудогорец                              Левски - ЦСКА, Лудогорец - ЦСКА 1948 за Купата на България?
                                Левски - ЦСКА, Лудогорец - ЦСКА 1948 за Купата на България?                             Голяма промяна в ЦСКА: Кюстендилеца каза какво мисли
                                Голяма промяна в ЦСКА: Кюстендилеца каза какво мисли                              
             Дневен хороскоп за 31 октомври, петък
                                Дневен хороскоп за 31 октомври, петък                              Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга
                                Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга                             Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
                                Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим                             
             Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?
                                Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?                             3 мистични билки, които се използват в медицината и днес
                                3 мистични билки, които се използват в медицината и днес                             Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури
                                Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури                             Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
                                Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?                             
             дава под наем, Тристаен апартамент, 111 m2 София, Студентски Град, 1300 EUR
                                дава под наем, Тристаен апартамент, 111 m2 София, Студентски Град, 1300 EUR                             дава под наем, Двустаен апартамент, 68 m2 Варна, Възраждане 1, 730 EUR
                                дава под наем, Двустаен апартамент, 68 m2 Варна, Възраждане 1, 730 EUR                             дава под наем, Двустаен апартамент, 45 m2 Варна, Център, 325 EUR
                                дава под наем, Двустаен апартамент, 45 m2 Варна, Център, 325 EUR                             дава под наем, Едностаен апартамент, 35 m2 Варна, Център, 400 EUR
                                дава под наем, Едностаен апартамент, 35 m2 Варна, Център, 400 EUR                             
				     Коментари
Коментари Остави коментар
      Остави коментар