Имаме добра новина за тези, които обичат шоколада.
Оказва се, че черният шоколад е полезен за организма и дори може да се счете за здравословен.
Според ново проучване, малки количества от вкусното лакомство могат да помогнат в предотвратяването на развитие на диабет тип 2. Учените установили, че участниците, които ядат по пет или повече блокчета черен шоколад на седмица, показват по-малък риск от развитие на диабет тип 2 – 21% по-малко от техните опоненти, които консумират същото количество, но млечен шоколад.
Освен това, тези, които са яли млечен шоколад по време на изследването, наддават тегло – което има тенденция да допринася за риска от развитие на диабет – докато потребителите на черен шоколад не показват такива резултати.
Снимка: iStock
Тъмният шоколад се смята за здравословен и полезен. Съединенията в какаото са свързани с доброто здраве на сърцето, заключава друго проучване, направено през 2015 година. Според отделна история от 2005 година, черният шоколад също е чудесна храна за подобряване на чувствителността към инсулин и намаляване на кръвното налягане при здрави индивиди.
Тези ползи за здравето се дължат до голяма степен на флаванолите – биоактивни съединения, открити в растенията, които предизвикват производството на азотен оксид, който след това разширява кръвоносните съдове и по този начин намалява кръвното налягане. Един вид флаванол – епикатехинът – е от особен интерес за учените поради своите антиоксидантни ползи.
Снимка: Pexels
Въпреки нарастващите доказателства за здравословните ползи от черния шоколад, учените, които стоят зад новото проучване, препоръчват откритията им да се приемат с доза резерв.
Хората в проучването, които са показали положителен отговор на консумацията на черен шоколад, може да са имали съществуващи здравословни навици, които също биха могли да работят добре за предотвратяване на диабет тип 2. Освен това, умереността е ключова – хората са яли приблизително по 28 грама шоколад на ден.