Зимното време увеличава риска от заболявания като обикновена настинка, пневмония или грип, особено при възрастните хора. Въпреки че тези състояния могат да засегнат всеки, има определени неща, които можем да направим, за да предотвратим появата им. Упражненията, почивката, намаляването на стреса и фокусирането върху здравословна диета са все начини да засилим имунната си система и да помогнем на телата ни да поддържат здравословен баланс.
С настъпването на зимното време трябва да се промени и нашата диета. Въвеждане на специфични храни в нашето меню през сезона – включително плодове, които засилват имунната система – могат да ни предпазят от болести. Доброто хранене укрепва имунитета, позволявайки ни да се борим с вируси и болести, като същевременно ни помага да се възстановим по-бързо от заболяване. Някои хранителни вещества са особено полезни за изграждането на имунитет, особено тези, които се съдържат в цитрусите и другите зимни плодове.
Полза от цитрусовите плодове
Цитрусовите плодове, които включват портокали, грейпфрут, лайм и лимони, са богати на витамин С. Това помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки, отговорни за атаката на вируси и бактерии, които влизат в тялото. Докато учените не са убедени, че витамин С може напълно да спре развитието на настинка, той може да намали продължителността и тежестта на заболяването.
Снимка: iStock
Много възрастни хора са изложени на риск от развитие на здравословни усложнения от нелекувана настинка или грип. Без наблюдение, настинка или грип може да се развие в пневмония или бронхит. Освен че съдържат много витамин С, цитрусовите плодове са едни от най-добрите плодове за имунната система, защото:
► Са богати на витамини – цитрусовите плодове съдържат няколко витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на тялото. Освен витамини от група В, те съдържат още калий, фосфор, магнезий и мед. Тези плодове съдържат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които подсилват имунната система.
► Имат високо съдържание на фибри – фибрите помагат на телата ни да усвояват храната, да поддържат здравословни нива на холестерола и също така помагат при загуба на тегло. И мъжете, и жените се борят да покрият препоръчителното количество фибри на ден. Цитрусовите плодове обаче могат да помогнат.
► Намаляват риска от камъни в бъбреците – камъните в бъбреците, които често са много болезнени, се развиват, когато урината е концентрирана или съдържа високи нива на минерали. Цитрусовите плодове могат да повишат нивата на цитрат в урината ви, което може да намали риска от развитие на камъни в бъбреците.
► Намаляват риска от някои видове рак – някои изследвания свързват цитрусовите плодове с намален риск от някои видове рак, включително на белия дроб, стомаха, гърдата и панкреаса. Цитрусовите плодове съдържат флавоноиди и други антиоксидантни свойства, които се борят с канцерогените и блокират определени гени, които са свързани с рака.
► Подпомагат здравето на сърцето – според експерти, яденето на цитрусови плодове може да помогне за предпазване от риска от инсулт. Те съдържат флавоноиди, които помагат за насърчаване на здравата функция на кръвоносните съдове.
Най-добрите зимни плодове за здрав имунитет
Богатите на витамин С плодове, които укрепват имунната система, са особено полезни за здравето ни през зимните месеци, но те не са единственият вид питателна храна, която трябва да обмислите. Има много различни видове зимни плодове, които имат различни ползи за здравето, всички от които поддържат различни телесни функции.
► Круши
Снимка: iStock
Крушите са богати на фибри, които не само поддържат здрава храносмилателна система, но също така повишават имунните клетки на тялото ни. Те също така могат да бъдат полезни за тези, които се опитват да загубят или поддържат теглото си, тъй като насърчават ситостта и намаляват риска от преяждане.
► Портокали
Снимка: Pixabay
Целите портокали съдържат големи количества витамин С и фибри. Но няма да получите същите ползи за здравето от пиенето на портокалов сок. Тъй като той се обработва, това го лишава от фибрите и обикновено съдържа големи количества захар.
► Киви
Снимка: iStock
Може да помислите два пъти, преди да премахнете кожата на кивито преди ядене. В нея то съдържа големи количества фибри в допълнение към витамин С и витамин К.
► Грейпфрут
Снимка: Pexels
Грейпфрутът също е добър източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната ви система, укрепване на костите и по-бързо заздравяване на нараняванията, както и бета-каротин, който се превръща в тялото във витамин А, за да поддържа функцията на имунната система, здравето на кожата и зрението, наред с други неща. Също така диетичните му фибри, наречени пектин, насърчават по-доброто храносмилане, а грейпфрутът като цяло трябва да ускори метаболизма. Грейпфрутът съдържа салицилова киселина, която помага за разграждането на неорганичния калций в тялото и намалява симптомите на артрит.
► Банани
Снимка: iStock
Бананите са чудесен източник на калий, жизненоважен минерал и електролит в тялото, който пренася малки електрически заряди, които карат нервните клетки да изпращат сигнали за редовно биене на сърцето и свиване на мускулите. Калият също е необходим за поддържане на здравословен воден баланс в клетките и компенсира ефектите от излишния натрий в храната. Бананите също могат да се похвалят с нива на витамин B-6, който помага за укрепването и изграждането на клетките, магнезий, фибри и манган.
► Ябълки
Снимка: iStock
Старата поговорка „Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“ не е твърде далеч от истината. Ябълките се оприличават на суперхрани, тъй като са пълни с толкова много хранителни вещества, че изглежда невъзможно един малък плод да може да помогне толкова много, но това е така. От витамин B, който поддържа броя на червените кръвни клетки, до антиоксиданти, които помагат за предпазване от болести, ябълката може просто да ви държи далеч от лекарския кабинет тази зима. Ябълките са богати на кверцетин и пектин, като и за двата се смята, че увеличават многобройните ползи за здравето на ябълките. Кверцетинът е флавоноид, вид естествен растителен химикал, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, докато пектинът е вид разтворими фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на запек. Яденето на цели ябълки е за предпочитане, тъй като изхвърлянето на кората премахва голяма част от фибрите и по-голямата част от флавоноидите.