IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина, чрез които да включите цитруси в менюто си

13 януари 2020 12 30

Те са богати на витамин С

Pixabay

Цитрусите са най-големият източник на витамин С, който има важна роля за работата на имунната система. А тя често бива понижена поради безброй вируси. Освен че ни предпазват от настинки и грип, тропическите плодове могат да бъдат наш съюзник в борбата с килограмите.

Консумацията на цитруси през този сезон помага на тялото да остане хидратирано и здраво. Лимон, портокал, грейпфрут, лайм, помело, са плодовете, които може да похапвате, за да си набавите по-голямо количество витамин С.

Ето по какъв начин може да ги включите в менюто си:

смути с

Снимка: Pixabay

1. Под формата на смути

Много хора си правят смутита с готови прахове, които съдържат протеини и други полезни вещества. Въпреки това, те спокойно могат да бъдат заменени с цитруси.

Използвайте парченца от портокал, грейпфрут или пресен сок от тях, който да смесите с кокосово мляко или кисело. Чрез смутито, в което има цитрусови плодове, ще си набавите енергията, която ви е необходима за деня.

6 храни за по-здрава имунна система

2. Добавка към водата

Много е важно да пиете достатъчно вода, за да се предпазите от дехидратация. Прибавяйки сок от лимон или портокал към водата, вие може успешно да си приготвите средство за пречистване на организма от токсини и да се снабдите с витамин С, чрез който да се предпазите от грип.

чай с

3. Добавка към любимия чай

И като казахме пиене на течности, няма как да пропуснем топлите напитки, които обожаваме през зимата. Приготвяйки любимия си чай, може да го подправите с прясно изцеден сок от лимон или лайм. Тази комбинация ще помогне за намаляване на възпалението, което се наблюдава при настинка.

фреш от

4. Прясно изцеден сок

Какво по-свежо начало на деня от това с чаша току-що изцеден сок от портокал или смесица от няколко цитруса? Чрез фреша вие ще си набавите голямо количество витамин С и ще се заредите с диетични фибри, които засищат. Въпреки това, не бива да прекалявате с количеството му, защото естествените захари в него могат да ви навредят.

плодова салата

Снимки: Pixabay

5. Чрез салати

У нас не е популярно, но много шеф готвачи по света използват цитруси като част от най-различни салати. Може да сложите сок от портокал или лимон към дресинга, който приготвяте или да добавите няколко резенчета грейпфрут или помело към зелената салата. Разбира се, може да си направите и изцяло плодова.

За по-здрава имунна система: Цитруси, джинджифил и чесън

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари