IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ленено семе: Кои са ползите му за здравето?

24 декември 2019 15 00

За по-добро храносмилане

Pixabay

Приемът на полезни мазнини е много важен за борбата с вирусите през този сезон. Освен зехтинът, който съдържа омега-3 мастни киселини, лененото семе е един от продуктите, които също действат противовъзпалително и е хубаво да присъства в менюто ни. Неговите полезни свойства са признати още по времето на Хипократ, когато използвали лененото семе за подобряване на храносмилането.

Тъй като ценните вещества от целите ленени семена се усвояват по-трудно от организма, те се смилат. Могат да се добавят към мляко, различни салати и печива. Много привърженици на здравословното хранене и аюрведа го консумират заради неговия състав.

Хранителен състав на лененото семе

В една супена лъжица смляно ленено семе има 37 калории и близо 2 грама фибри. То е богато на много антиоксиданти – 2,35 грама алфа-линоленова киселина на лъжица.

В 100 грама ленено семе има:

– 28 г въглехидрати;
– 1,55 г захар;
– 27,3 г фибри;
– 42,16 г мазнини;
– 18,29 г протеини.

 

Тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, витамин B6 и С, фолиева киселина, желязо, калций, магнезий, фосфор, калий и цинк са другите вещества, чието количество в суперхраната е по-голямо.

Кои са най-важните мазнини в лененото семе?

– омега-3 – 55-60%;
– омега-6 – 5%;
– омега-9 – 10%;
– наситени мазнини – около 10%.

Ленените семена са толкова малки, а са пълни с протеини, витамини и минерали. В тях има доста лигнани – съединения с антиоксидантна активност. Според информация на Eatingwell, в лененото семе има 800 пъти повече лигнани в сравнение с храни като боб, зърнени храни, плодове, зеленчуци и други.

Кои са ползите за здравето от приема на ленено семе?

ленено семе

Pixabay

Подобрява работата на храносмилателната система

Както стана ясно, това е едно от най-големите предимства на лененото семе, заради голямото количество фибри. Само две супени лъжици от него осигуряват около 16% от дневните нужди от фибри за жените и около 11% за мъжете. Неразтворимите фибри се грижат за храносмилателния тракт и предотвратяват запек.

Помага при отслабване

В лененото семе има и много разтворими фибри, които засищат и така предотвратяват преяждането. Според проучване от 2017., яденето на цели ленени семена помага за сваляне на излишните килограми, особено при хора с наднормено тегло. При него участниците, които са отслабнали най-много, са приемали по 30 грама ленено семе (около 4 супени лъжици) на ден в продължение на 12 седмици.

Грижа за сърцето

Друго важно предимство на лененото семе е, че голямото съдържание на омега-3 мастни киселини предпазва от някои сърдечни заболявания. Тъй като тялото не ги произвежда, трябва да ги получава от храни и добавки.

Лененото семе е на второ място, след чията, по количество на омега-3. Хората, които приемат по-често тези полезни мазнини, имат по-малък риск от сърдечни заболявания – с до 14%.

 

Понижава холестерола

Редовната консумация на ленено семе може да замени някои лекарства при висок холестерол. Това се дължи на факта, че по време на храносмилане разтворимите фибри се свързват с холестерола и понижават нивата му в кръвта.

Резултатите от независимо проучване, цитирани от Eatingwell, показват, че приемането на 30 грама ленено семе на прах всеки ден в продължение на 3 месеца, понижава лошия холестерол с до 20%, както и общия с до 17%.

Понижава кръвното налягане

Високото кръвно е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и други животозастрашаващи здравословни проблеми.

В края на 6-месечно проучване, обхващащо 110 души с хипертония, кръвното налягане на тези, които ядат по 4 супени лъжици ленено семе, е по-ниско от тези, които са били на плацебо лечение.

Как да консумирате ленено семе?

Много хора киснат лененото семе преди консумация или го смилат непосредствено преди ядене. Най-често възрастните ядат до 3 супени лъжици на ден.

Има много спорове колко време може да се съхранява смляното ленено семе, за да има полза от него. Според нутрицисти, прахът трябва да се яде до 15 минути след приготвянето му, след това, под въздействието на светлината и кислорода, качествата му се променят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари