Тази седмица беше особено студена, дори мразовита, което ни накара да се замислим за подсилване на имунната система и подобряване на здравето през останалата част от зимата. Най-вероятно ви се иска да се завиете у дома с топло одеяло, да си хапнете вкусна зеленчукова супа, но не забравяйте да се заредите и с полезни плодове. Въпреки че навън е студено, зимата предлага изобилие от плодове. Всъщност, сезонът е най-доброто време да похапвате цитрусови плодове.
Важно е да намерите място за плодовете във вашата диета, защото хранителните им вещества поддържат имунната система и цялостното здраве, да не говорим за здравословно тегло. Витамин С също може да бъде полезен за борба със зимните настинки и болести – а цитрусовите плодове са пълни с него. Най-новите изследвания насърчават избора на цели храни с витамин С, а не добавки.
Витамин С помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки, които са описвани като „клетките войни“ в имунната система. Те атакуват чужди нашественици като вируси и бактерии. Богатите на витамин С цитрусови плодове може да са акцент през зимата, но те не са единствените питателни плодове, които сезонът може да предложи.
По-долу ви предлагаме осем от най-добрите плодове за ядене през зимата.
1. Круши за фибри
Снимка: Pixabay
Една круша осигурява 5,58 грама фибри, което я прави добър източник на хранителни вещества. Фибрите са важни за имунната система, защото насърчават добрите бактерии да процъфтяват. Колкото повече фибри приемате, вие косвено ще увеличите популацията на имунните клетки. Нещо повече, влакнести храни, включително круши, могат самостоятелно да помогнат за поддържане на здравословното тегло. Фибрите също така насърчават ситостта, което може да предотврати преяждането.
2. Ананас за борба с болести
Снимка: iStock
Ананасът, подобно на цитрусовите плодове, е отличен източник на витамин С със цели 78,9 милиграма в 170 грама. Тропическият плод има и други ползи за здравето, включително противовъзпалителна и антиоксидантна активност срещу болестите, както и ползи за нервната система и храносмилателната система.
3. Червени боровинки за сърцето
Снимка: iStock
Перфектното допълнение към коледни сладкиши, червените боровинки могат да се похапват не само по празници, а през цялата зима. Сушените или пресни варианти могат да подобрят съотношението между общия холестерол и липопротеините с висока плътност, като в същото време са добър източник на витамин С. Добавете малките червени плодове към салати за свежо и питателно усещане.
4. Райска ябълка за имунитет
Снимка: Pixabay
Този азиатски плод е добър източник на витамин А със 138 милиграма в една ябълка. Витамин А може да засили имунната функция и да помогне за защитата на тялото срещу инфекциозни заболявания. Той прави това, като подпомага секрецията на слуз, образувайки бариера срещу патогени.
5. Портокали за витамин С
Снимка: iStock
Един портокал съдържа почти 82 милиграма витамин С, което го прави отличен източник на витамина. Но избягвайте да приемате плодов сок, заменяйки го с целия плод. Похапването на портокал е по-добро от пиенето на сок, тъй като изцеждането премахва ключови хранителни вещества като фибри. Оранжевият плод е добър източник на фибри с 3,7 грама, така че не го пропускайте в зимната си диета.
6. Грейпфрут за борба с рака
Снимка: Pexels
Грейпфрутът е друг отличен източник на витамин С – половината от плода съдържа впечатляващите 43,7 милиграма. Той също така съдържа ликопен, който има антиоксидантни свойства и може да играе роля в намаляването на риска от някои видове рак, най-вече рак на простата.
7. Нар за здрави кости
Снимка: iStock
175 грама нар съдържат 7 грама фибри и 17,8 милиграма витамин С. Плюс това, червеният плод е богат на витамин К с 28,7 милиграма в същия грамаж. Витамин К допринася за съсирването на кръвта и поддържа здрави костите. Освен това е ценен заради своите антиоксидантни и антимикробни свойства, които могат да насърчат добрите чревни бактерии и здравето на кожата.
8. Киви за витамин С
Снимка: iStock
Едно киви съдържа 56 милиграма витамин С, което го прави отличен източник. Най-доброто време за ядене на киви е сутрин със закуската. Това е чудесен начин да започнете да приемате витамин С и да подхраните имунитета си още в началото на деня. Кивито също така е чудесен източник на витамин К, с 30,2 микрограма в един плод. Можете да се насладите на този плод с кората, противно на общоприетото схващане. И може да искате, за да увеличите още повече ползите за здравето. Кожата повишава съдържанието на фибри с цели 50 процента.