Краят на лятото и началото на есента е времето, в което все още може да намерите пресни червени боровинки по пазарите. Ситният плод може да се замрази или изсуши за зимата, тъй като има много полезни съставки.
Бензоена, аскорбинова и оксалова киселина, витамините В, С, Е, манган, каротин, са най-ценните вещества, които има в червените боровинки. От дълги години те се консумират не само заради вкуса им, а и най-вече заради всепризнатия им антисептичен, противогъбичен и антиоксидантен ефект.
Кои са най-големите ползи от консумацията на червени боровинки?
Отслабване
Всеки иска да има хубаво тяло. Ако включите червените боровинки към хранителния си режим, който комбинирате със спорт, ще стопите по-лесно излишните килограми. Плодът е нискокалоричен, затова се използва в много диети. Той засища и намалява чувството на глад в стомаха. Разнообразието от витамини в него възпрепятства превръщането на въглехидратите в мастни натрупвания. Тези елементи насърчават метаболитната система, а ако тя работи добре, това е предпоставка за отслабване.
IStockphoto
Естествен антиоксидант
Витамин С, който е в изобилие в червените боровинки е силен естествен антиоксидант. Приемът на малките плодчета намалява вредното действие на свободните радикали и по този начин тялото усвоява по-лесно желязото от храните. Също така организмът изхвърля токсините и имунната система става по-устойчива на вируси.
По-красива кожа
Всеки плод, който е богат на витамин С и други микро- и макроелементи, подобрява състоянието на кожата. На първо място целулозата в плода помага при акне и възпаление. Тя прави и текстурата на лицето по-хубава.
Червената боровинка е мощен антиоксидант, който намалява бръчките. Борейки се със свободните радикали той забавя процеса на стареене. Така кожата изглежда по-гладка и румена.
IStockphoto
В помощ на диабетиците
Много хора с инсулинова резистентност и диабет не бива да ядат много от плодовете, тъй като са прекалено сладки. Затова специалистите по фитотерапия препоръчват консумацията на червени боровинки сутрин или за следобедна закуска. Техните съставки намаляват количеството на захарта в кръвта.
За по-силно зрение
Компонентите в боровинките се отразяват положително и на зрението. Редовната консумация подобрява остротата на очите, тъй като поддържа баланса на кръвоснабдяването в ретината и очната ябълка.
Насърчават сексуалната функция
Червените боровинки са богати на витамин С, който поддържа жлезите, намиращи се в половите органи. Антиоксидантът подобрява кръвообращението в тази част на тялото, като прочиства кръвоносните съдове от токсините и насърчава притока на кръв.
IStockphoto














Новият световен кикбокс шампион Вито Косар излиза на SENSHI 29
С над 8,6 млрд. лв. нарастват приходите по КФП за октомври 2025 г.
Запрянов: Преговорите за мир в Украйна да са на базата на международното право
Къде ще са КПП-тата за протеста пред Народното събрание
Какво ни разкриват седем десетилетия търсене на извънземен живот
На Луната: Космонавт посочи къде хората трябва да строят своите селища
Учени откриха необичаен начин да бъде спасен Гълфстрийм
Марс изненадва с този факт: Колко време планетата е била годна за живот
Новият световен кикбокс шампион Вито Косар излиза на SENSHI 29
Кой срещу кого на Мондиал 2026
Турция е в краката му, Мъри Стоилов със силни думи
България или Бахрейн? Карлос Насар каза цялата истина
Biocell: Красива отвътре и отвън
Дневен хороскоп за 2 декември, вторник
Приказка в Брюксел – Магията на коледните базари
Скордаля с картофи – гръцка разядка за Никулден
Неочакван ефект на метформин: как едно старо лекарство разкрива нови терапевтични възможности
SGLT-2 инхибитори съюзник в лечението на сърдечната недостатъчност
Защо да пием портокалов сок?
Предстои обучение на млади български хирурзи в лечението на саркоми
Остави коментар