IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

9 напитки, които могат да подобрят здравето на червата ви

16 август 2025 15 00

Кефир, чай от мента, вода с оцет...какво още да пиете, за да се избавите от храносмилателните проблеми

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Няколко напитки могат да подобрят здравето на червата, като въведат добри бактерии, подпомогнат храносмилането или намалят възпалението. 

Добре функциониращите черва не са само свързани с избягване на стомашни проблеми. Те са свързани с по-добро храносмилане, по-силна имунна система и дори потенциално поддържат настроението ви. И ето тайната: не става въпрос само за храната, която ядете, но и за това, което пиете!

Ето и 9-те най-добри напитки, полезни за червата, с които да се насладите на по-здравословен и щастлив микробиом. Всички те съдържат пробиотици, фибри или противовъзпалителни свойства.

1. Кефир

Кефирът е ферментирал млечен продукт, приготвен чрез два вида ферментация: ферментация на захар чрез млечна захар, известна като лактоза (млечнокисела ферментация), и ферментация на мая чрез кефирни зърна (алкохолна ферментация).

Процесът на ферментация създава биоактивни съединения като кефир, биоактивни пептиди и органични киселини. Изследванията показват, че тези съединения могат да допринесат за способността на кефира да се бори с вредните микроби в червата и в други части на тялото ви.

полезни напитки

Снимка: iStock

2. Комбуча

Комбучата е газиран, ферментирал чай, който съдържа живи пробиотици, които могат да подобрят чревния ви микробиом. Богата е и на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията.

Комбучата е полезна за здравето на червата благодарение на ферментацията и пробиотиците си. Ферментацията създава мастни киселини, които намаляват възпалението, а също така произвежда витамини от група В и ензими, които са отговорни за повишения имунитет.

Бонус съвет? Търсете марки с ниско съдържание на добавена захар, за да сте изключително полезни за червата.

3. Сок от цвекло

Сокът от цвекло е богат на хранителни нитрати, които засилват кръвообращението, включително към храносмилателния тракт.

Това може да подпомогне здравословното храносмилане, да помогне за облекчаване на бавните черва и дори да намали възпалението в червата.

Сокът от цвекло съдържа също полифеноли, фибри и съединения като бетаин, които са свързани с подобрено храносмилане и здраве на черния дроб – всички от които играят роля за поддържането на червата ви щастливи.

Професионален съвет: Ако не харесвате землистия вкус, опитайте да смесите сок от цвекло с пресен портокалов или ябълков сок, за да подсладите.

4. Зелен чай

Зеленият чай, приготвен със суров мед, помага за поддържане на разнообразен чревен микробиом и здравето на червата.

За разлика от обикновената комбуча, този чай е по-нежен на вкус, по-мек за храносмилане, благодарение на по-ниската си киселинност и ферментацията на базата на мед, което може да бъде по-лесно за хора с чувствително храносмилане.

Зеленият чай осигурява антиоксиданти, които намаляват възпалението на червата и дори поддържат хормоналния баланс на жените.

зелен чай,

Снимка: iStock

5. Сок от сливи

100% сок (фреш) от сини сливи естествено съдържа 4 грама фибри във всяка порция, което е ключово за здравето на храносмилането.

Доказано е, че пиенето на сок от сини сливи предотвратява и облекчава запека по естествен път, благодарение на съдържанието на фибри и сорбитол.

6. Джинджифилов чай

Джинджифиловият чай поддържа здравето на червата, като стимулира храносмилането и насърчава подвижността, което може да помогне за регулиране на ежедневните изхождания.

Неговите естествени противовъзпалителни и газогонни свойства също успокояват храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема, което го прави отличен вариант за поддръжка на червата.

Най-хубавото е, че е изключително лесен за приготвяне. Просто накиснете пресен джинджифил в гореща вода и ще получите еликсир за лечение на червата.

7. Напитка с ябълков оцет

Напитката с ябълков оцет (вода с лъжица оцет) може да не звучи привлекателно в началото, но ползите ѝ я правят заслужаваща да се опита! Тази напитка съдържа оцетна киселина, която поддържа храносмилателните ензими и насърчава разграждането на храната.

Може да добавите и малко мед, той може също да помогне за регулиране на стомашната киселинност, създавайки среда, в която добрите бактерии процъфтяват.

8. Чай от мента

Чаят от мента е успокояваща класика, която може да направи чудеса за червата ви. Известен е със способността си да отпуска мускулите на стомашно-чревната система и може да помогне при синдром на раздразнените черва, лошо храносмилане и подуване на корема.

9. Куркума лате

Често наричано „златно мляко“, куркумата лате (на основната снимка) е чудесно за здравето на червата. Куркумата съдържа мощно съединение, наречено куркумин, известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези качества могат да помогнат за успокояване на храносмилателната система и да подпомогнат цялостната функция на червата.

Освен това е лесно да се приготви у дома, като се използва куркума на прах, мляко и подправки като канела или джинджифил.

Какво друго можете да направите, за да помогнете на здравето на червата си?

Искате да отидете отвъд напитките, за да подсилите здравето на червата си? Ето няколко прости съвета, които да включите в ежедневието си:

Яжте разнообразни, богати на фибри плодове и зеленчуци. Червата ви процъфтяват от разнообразието, така че се стремете да „ядете дъгата“, за да поддържате здравословен микробиом.

Движете се. Редовните упражнения са свързани с по-разнообразна и балансирана чревна флора.

Ограничете алкохола. Прекомерната консумация на алкохол може да навреди на чревния ви микробиом, като намали разнообразието от полезни бактерии и увеличи пропускливостта на чревната лигавица. За да поддържате здравето на червата, регулирайте приема на алкохол и правете осъзнат избор относно това колко често и колко пиете.

За още новини от света на здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари