Когато температурите паднат, имаме нужда от повече топлина и енергия.
Медът е един от най-ценните натурални продукти, особено подходящ за зимния сезон, когато организмът има нужда от подсилване на имунната система.
Създаден от пчелите чрез сложен процес на събиране и преработване на цветен нектар, медът е „течното злато“, един изцяло природен продукт.
Естествената сладост, хранителната стойност и доказаните ползи за здравето превръщат меда в универсално средство – от естествен подсладител до домашно лекарство при настинка и спад на имунитета.
Зимата е сезонът, в който медът присъства навсякъде: в чая, в овесените закуски, в маринатите, в домашните десерти и най-вече – в ритуалите в уюта на дома – с книга, топъл чай и ароматни бисквити.
Снимка: iStock
Правилната консумация на мед не е просто въпрос на вкус.
Тя е въпрос на баланс, знание и информиран избор.
Въпреки че медът често се разглежда като „по-здравословната алтернатива на захарта“, той е много повече от това. В една супена лъжица мед има около 64 калории и приблизително 17 грама въглехидрати, основно натурални захари. Тази комбинация дава бърза енергия, която тялото усвоява по-плавно в сравнение с бялата захар.
Медът съдържа полезни вещества като естествени антиоксиданти, фитохимикали и ензими.
Суровият мед съдържа още цветен прашец, микроскопични частици восък и следи от ензими, които му придават допълнителни биологични качества. Именно затова натуралният мед се използва за подсилване на имунитета през сезоните на настинки и грип.
Снимка: Pixabay
Ползи от консумацията на мед – златният помощник през студените месеци
1. Естествен лек при настинка и кашлица
Медът отдавна присъства в народната медицина като средство за облекчаване на кашлица и дразнене в гърлото. И това не е мит.
Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия препоръчват мед като първа стъпка при упорита нощна кашлица. Той успокоява гърлото и подпомага заспиването – особено през зимните месеци.
Снимка: iStock
2. Помощник при киселини и храносмилателен дискомфорт
Медът, благодарение на своята плътна текстура, може да намали усещането за парене. Една малка лъжичка преди лягане често носи бързо облекчение, особено след преяждане около празничните дни.
3. Антибактериални свойства
Суровият мед съдържа протеин, наречен дефензин-1 – естествено антибактериално средство, което пчелите използват, за да защитят кошера. Това прави меда подходящ както за вътрешна консумация за подсилване на имунитета, така и за външно приложение при дребни рани или раздразнения.
През зимата, когато кожата е суха и напукана, маските и компресите с мед могат да бъдат истинско спасение.
Как да включим меда в зимното меню – вкусни и здравословни идеи
Зимата е най-подходящият сезон за експериментиране с мед. Той се комбинира отлично както със сладки, така и със солени ястия.
Ето няколко начина да го използвате правилно:
- Добавете лъжичка мед към топъл чай, джинджифилова напитка или лимонена вода за по-силен имунитет.
- Поръсете мед върху палачинки, гофрети или препечен хляб – идеално за уютни зимни закуски.
- Смесете мед с кисело мляко, овес или гранола за естествен подсладител.
- Направете марината с мед, соев сос и чесън за зимни печени меса.
- Използвайте мед в салатни дресинги, например медено-дижонски винегрет.
- Пригответе печени кореноплодни или сладки картофи, глазирани с мед и подправки.
- Ако печете с мед, намалете температурата на фурната и течностите, защото медът кара тестото да покафенява по-бързо и да става по-влажно.
Как да съхраняваме мед през зимата
Медът има почти безкраен срок на годност, ако е съхраняван в плътно затворен съд на стайна температура. През студените месеци той може да се кристализира – напълно естествен процес, който не нарушава качеството му. Достатъчно е да поставите бурканчето в топла (не гореща) вода.
Рискове и важни препоръки – колко мед е полезно да се консумира
Въпреки всички ползи, медът си остава форма на захар и трябва да се консумира умерено. Препоръчва се жените да не надвишават около две супени лъжици добавени захари дневно, а за мъжете – до три.
- Медът не трябва да се дава на бебета под една година.
- Медът трябва да се консумира след консултация със специалист при инсулинова резистентност или диабет.