fallback

9 храни и напитки, които трябва да избягвате, ако имате киселинен рефлукс

03 December 2025 09:00

Разберете кои за вас са препоръчителните храни и напитки

Снимка: Istock

Киселинният рефлукс е чувствително храносмилателно разстройство, поради което изборът на храни и напитки трябва да се прави внимателно. Някои видове храни и напитки могат да предизвикат киселинен рефлукс. И така, какви са диетичните ограничения за хората, страдащи от това състояние?

ГЕРБ, или гастроезофагеална рефлуксна болест, възниква, когато долният езофагеален сфинктер (ЛЕС), мускулът, отговорен за предотвратяване на връщането на стомашното съдържание обратно в хранопровода, отслабне. Това позволява на стомашната киселина да се връща обратно в хранопровода.

Няколко фактора, свързани с храната, могат да допринесат за киселинен рефлукс, включително:

Видът консумирана храна.

Размерът на порцията на всяко хранене.

Позиция на тялото след хранене.

Промяната на стойката по време и след хранене, както и изборът на правилния вид и порция храна, може да помогне за овладяване на ГЕРБ. Изборът на подходяща храна и напитки обаче може да бъде объркващ без медицинско ръководство. 

Снимка: iStock 

А ето и кои са 9-те основни храни и напитки, които трябва да избягвате, ако страдате от киселинен рефлукс:

1. Шоколад

Въпреки ползите си за здравето, шоколадът може да увеличи производството на стомашна киселина. Хората с киселинен рефлукс, които консумират шоколад, трябва да са наясно с тази възможност. Шоколадът съдържа както кофеин, така и теобромин.

Теоброминът може да отпусне долния езофагеален сфинктер, увеличавайки вероятността от киселинен рефлукс. Много хора с киселинен рефлукс съобщават, че изпитват усещане за парене в горната част на корема и гърдите след прекомерен прием на шоколад.

2. Пикантни храни

Капсаицинът, съединението, което придава лютивия вкус на пикантните храни, може да предизвика коремна болка и парене в гърдите, особено при хора с киселинен рефлукс. Това съединение се намира в различни видове люти чушки, като пипер, халапеньо, червени люти чушки и червен пипер.

Капсаицинът може да забави храносмилането, карайки храната да остане по-дълго в стомаха. В отговор тялото може да увеличи производството на стомашна киселина, което често води до коремен дискомфорт. Капсаицинът може също да раздразни хранопровода и да влоши храносмилателните симптоми при хора, чувствителни към пикантни храни.

3. Лук и чесън

Друго диетично ограничение за хора с киселинен рефлукс са лукът и чесънът. Тези съставки, като червен лук, чесън и шалот, са известни с това, че отслабват долния езофагеален сфинктер. Това може да позволи на киселината да се върне по-лесно в хранопровода, което потенциално може да причини коремна болка. Лукът също има остър вкус и може да увеличи производството на киселина, което допълнително дразни стомаха.

4. Цитрусови плодове

Въпреки че плодовете предлагат много ползи за здравето, цитрусите могат да влошат симптомите на киселинен рефлукс. Макар точната причина все още да не е ясна, смята се, че плодове като портокали, лимони и грейпфрути причиняват усещане за парене в стомаха.

Те съдържат киселинни съединения, които могат да отслабят и раздразнят езофагеалния сфинктер, което улеснява издигането на стомашната киселина. Поради тази причина, хората с киселинен рефлукс трябва да обмислят консумацията на нецитрусови плодове, за да намалят риска от обостряния.

5. Солени храни

Прекомерната консумация на солени храни може да предизвика киселинен рефлукс. Рискът се увеличава, когато солта се консумира заедно с други хранителни фактори от хора с киселинен рефлукс, като например пикантни храни или лук.

6. Домати

В допълнение към плодовете, някои зеленчуци също могат да предизвикат киселинен рефлукс. Доматите са едни от тези, които трябва да се избягват. Те са естествено киселинни, което може да насърчи киселинния рефлукс, когато се консумират в големи количества.

7. Кафе

Кафето е друга напитка, която трябва да се избягва поради киселинността му, която може да влоши симптомите на ГЕРБ. Метаанализ, публикуван в Nutrients (2022), обаче открива противоречиви доказателства, свързващи кафето директно с ГЕРБ.

Едно малко проучване, споменато в мета-анализа, показва, че 31 участници са изпитали отпускане на езофагеалния сфинктер след пиене на кафе. Това отпускане позволява на стомашната киселина да се издига нагоре, предизвиквайки симптоми на рефлукс.

8. Алкохол и тютюнопушене

Както алкохолът, така и тютюнопушенето могат да отпуснат езофагеалния сфинктер, увеличавайки риска от киселинен рефлукс. Метаанализ, публикуван в Alcohol and Alcoholism (2019), установява, че консумацията на алкохол може да увеличи вероятността от рефлукс. Дългосрочната консумация на алкохол може също да влоши ГЕРБ и да доведе до хронични киселини.

9. Храни с високо съдържание на мазнини

Хората с ГЕРБ трябва да ограничат приема си на храни с високо съдържание на мазнини. Мазнините могат да отпуснат езофагеалния сфинктер и да допринесат за киселинен рефлукс и киселини. Освен това, мазните храни се храносмилат по-бавно, забавяйки изпразването на стомаха и увеличавайки производството на киселина.

Снимка: iStock

Препоръчителни храни и напитки за хора с киселинен рефлукс

Ако трябва да избягвате гореспоменатите храни, какво можете безопасно да консумирате? Като цяло, препоръчителните храни за хора с киселинен рефлукс включват:

Храни с високо съдържание на фибри, като листни зеленчуци, пълнозърнести храни и кореноплодни зеленчуци.

Алкални (некисели) храни, като пъпеши, бобови растения, карфиол, броколи и банани.

Воднисти храни и напитки, които помагат за разреждане на стомашната киселина, включително краставица, маруля, диня, целина, супи на основата на бульон и билкови чайове.

Определени храни трябва да се избягват по специфични причини и освен диетичното управление, хората с ГЕРБ трябва също да избягват определени навици, като например лягане веднага след хранене или преяждане, тъй като те могат да влошат симптомите на ГЕРБ.

Ако симптомите на киселинен рефлукс продължават въпреки консумацията на препоръчани храни и избягването на тези, които влошават състоянието, трябва своевременно да се консултирате с лекар – гастроентеролог.

За още съвети за здраве и новини за звезди последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Teodora Dragoeva
Сподели
киселини рефлукс храни домати шоколад болка гастро лекар здраве стомах
0 коментара
fallback