Когато става въпрос за контроиране нивото на холестерола, който влияе както на фигурата, така и на сърдечното здраве, първото нещо, което изключваме от позволените за консумиране това е хлябът.
Както всички знаят, той е един от най-популярните източници на въглехидрати, които, приемани в големи количества, могат да ни създадат доста главоболия.
Оказа се обаче, че от една страна, хлябът и хлебните изделия могат да поддържат холестеролът в полезните нива, та даже и да го понижават.
Това се дължи на съставката селен.
Американски учени са изследвали връзката между селена и холестерола, прилагайки дози от 100, 200 или 300 микрограма на 500 доброволци.
Те стигнали до извода, че приемът на високи дози селен може леко да понижи нивата на холестерола.
Изследването е обнадеждаващо, тъй като при предишни проучвания е открита връзка между високите дози селен и повишени нива на холестерола.
Картината за ползата - или вероятните рискове - от приема на селен обаче остава неясна. Скорошно проучване показа, че минералът не предпазва от рак на простатата, но във високи дози може да е свързан с повишен риск от диабет.
Освен в хляба, селенът се открива в месото и някои ядки. Предлага се и под формата и на хранителни добавки.
И все пак- не прекалявайте с филиите.