IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Хляб за нисък холестерол? Възможно е

18 май 2011 07 05

Селенът понижава холестерола

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става въпрос за контроиране нивото на холестерола, който влияе както на фигурата, така и на сърдечното здраве, първото нещо, което изключваме от позволените за консумиране това е хлябът.

Както всички знаят, той е един от най-популярните източници на въглехидрати, които, приемани в големи количества, могат да ни създадат доста главоболия.

Оказа се обаче, че от една страна, хлябът и хлебните изделия могат да поддържат холестеролът в полезните нива, та даже и да го понижават.

Това се дължи на съставката селен.

Американски учени са изследвали връзката между селена и холестерола, прилагайки дози от 100, 200 или 300 микрограма на 500 доброволци.

Те стигнали до извода, че приемът на високи дози селен може леко да понижи нивата на холестерола.

Изследването е обнадеждаващо, тъй като при предишни проучвания е открита връзка между високите дози селен и повишени нива на холестерола.

Картината за ползата - или вероятните рискове - от приема на селен обаче остава неясна. Скорошно проучване показа, че минералът не предпазва от рак на простатата, но във високи дози може да е свързан с повишен риск от диабет.

Освен в хляба, селенът се открива в месото и някои ядки. Предлага се и под формата и на хранителни добавки.

И все пак- не прекалявайте с филиите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари