IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определи какъв си според начина, по който се храниш

9 февруари 2014 07 00

Традиционалистите се хранят по 3 пъти на ден

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяка нация има определен тип култура на хранене.

Учени изследват хранителните навици на европееца и ги поставят в 6 категории. Проучването показва, че в Европа 30% от хората принадлежат към „разумните“. Те имат ясна визия за храненето си и съзнателно решават с какво и как да се хранят. Понякога обаче следват желанията си. С 27% на второ място са традиционалистите, за тях са от голямо значение три „истински“ хранения на ден, които те не пропускат. Те похапват само понякога заедно с някоя напитка или когато са на път.

А ти вписваш ли се в някоя от следващите категории?

Разумните имат ясна представа какво означава балансирано хранене и решават съвсем съзнателно какво и как да консумират, при това за тях е важно да похапват умерено. Те не са запалени по диетите или строгите правила за хранене, които ги ограничават, но понякога се чувстват виновни, когато се поддават на изкушението. 30% от европейците се числят към тази група. Съотношението жени-мъже е 51-49%.

За традиционалистите са много важни три „истински“ хранения на ден. За тях това е един вид „отдих“ от деня. Те не се интересуват много от разположението на духа си и не отделят много време на похапванията. Въпреки това, някои от тях си позволяват малка закуска заедно с някаква напитка или когато са на път. 27% от европейците се числят към традиционалистите, като това са значително повече мъже(58%), отколкото жени.

Около 14% спадат към групата на лайфстайлърите. 59% са жени, значително повече от мъжете. Лайфстайлърите се чувстват еднакво добре докато похапват и докато се наслаждават на основните хранения. Те държат тялото и духа си в баланс и са горди от съзнателния си стил на живот. Използват похапването целенасочено за разпускане, за добро разположение на духа, също и контрол на теглото.

Приключенците са тези, които са винаги в търсене на вкусни преживявания. За тях похапването трябва да бъде ново и вдъхновяващо преживяване от разнообразие, и да предлага високо качество. Те похапват, за да направят нещо добро за себе си и да повдигнат настроението си. За тях диетите и строгите хранителни правила са на последно място. 12% от европейците са в тази група. 51% от тях са мъже.

Прагматиците са тези, които се отнасят съвсем трезво към темата. Похапват, когато имат нужда да се заредят с енергия. При това за тях са много важни качеството и добрият вкус, като търсят предимно балансирани и засищащи продукти. 10% от европейците са прагматици. Мъжете са 55%.

Лакомниците имат силна емоционална връзка с похапването. Те похапват по различни причини, когато са стресирани, за да се наградят, за да си набавят енергия или просто когато не могат да устоят на желанието си за малки вкуснотийки. При това невинаги са дисциплинирани и често се чувстват виновни. Качеството и добрият вкус за тях са по-важни от диетите и строгите хранителни правила. 8% от европейците са в тази група, като предимно са жени – 56%.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари