Вече стана традиция празниците да се превръщат в многодневни безкрайни трапези. Пак се задава серия от празници, които можем сами да превърнем или в удоволствие, или в причина за недобро самочувствие дни след тях.
Празничното преяждане, което се смята почти за задължително, може да анулира многомесечните ни диетични усилия.
Основното различие на Великден са боядисаните яйца. Боите, с които ги боядисваме са разрешените в Европейския съюз химични добавки – оцветители за хранителни нужди, т. нар. Е-та от 100 до 199, основно тартразин, сънсет жълто, кармоизин, брилянт синьо. Те са забранени в отделни страни, защото могат да предизвикат алергични реакции, астматични пристъпи, екземи, а за някои се подозира, че могат да бъдат канцерогенни. Решението на проблема е да се използват растителни бои, каквито са използвали нашите баби, но това е трудно осъществимо.