fallback

Опасностите на пролетните празници

17 April 2014 09:11

За какво да внимаваме на празничната трапеза?

Снимка: Photl.com

Вече стана традиция празниците да се превръщат в многодневни безкрайни трапези. Пак се задава серия от празници, които можем сами да превърнем или в удоволствие, или в причина за недобро самочувствие дни след тях.

Празничното преяждане, което се смята почти за задължително, може да анулира многомесечните ни диетични усилия.

Основното различие на Великден са боядисаните яйца. Боите, с които ги боядисваме са разрешените в Европейския съюз химични добавки – оцветители за хранителни нужди, т. нар. Е-та от 100 до 199, основно тартразин, сънсет жълто, кармоизин, брилянт синьо. Те са забранени в отделни страни, защото могат да предизвикат алергични реакции, астматични пристъпи, екземи, а за някои се подозира, че могат да бъдат канцерогенни. Решението на проблема е да се използват растителни бои, каквито са използвали нашите баби, но това е трудно осъществимо.

Автор на статията:
Мария Дуковска
Сподели
Здраве Великден храна празник яйца
0 коментара
fallback