IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои храни зареждат мъжа с енергия?

19 април 2014 06 00

Зърнени бисквити и мляко

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено правилният режим на хранене вълнува повече нежната половина от света. Но вече и мъжете не подминават идеята за здравословно хранене и похапване.

Специалистите съветват, че най-добрият похват за успешен режим е тъй нареченото 5-кратно хранене. То е съставено от три основни хранения и две междинни закуски. Не е лесен изборът обаче на елементите от този режим.

Ето и няколко идеи за полезни похапвания, с които мъжете могат да си набавят нужните вещества, да подобрят своето физическо и психическо състояние и да се заредят с нова енергия за деня.

Прясно и кисело мляко – Млякото, независимо дали прясно или кисело, е източник на аминокиселината левцин, а именно той помага за образуването на мускулна маса. Млякото е богато на протеини, калий, полезни за чревната флора бактерии.

Зърнени бисквити – Те осигуряват на организма регулиран прием на хранителни вещества и витамини. Точно тези съставки ги правят така здравословни.

Ягоди – Ягодите могат да подобрят както физическото, така и психическото здравословно състояние. Те съдържат антиоксиданти, които могат да намалят риска от някои туморни заболявания.

Шоколад – Хапването на шоколад може да помогне за подобряване притока на кръв в организма. Редица изследвания сочат, че черният шоколад може да ограничи нивото на лошия холестерол, да подобри кръвообращението и да поддържа нормално нивото на кръвното налягане.

Правилният избор на междинни закуски държи организма в добра кондиция и не бива да подценяваме положителните свойства на полезните похапвания. Така ще посрещнем напрегнатия ден, изпълнени с енергия и сила.

Знаете ли всичко за храната и напитките? Храните и напитките са тема, която вълнува целия свят. Но има доста любопитни факти, които не са чак толкова разпространени сред хората. Провери дали знаеш всичко за хапването и пийването?

1. Кафе – Кафето се е превърнало във втората най-консумирана напитка след водата. Любопитен факт е, че в света годишно се изпиват приблизително 400 милиарда чаши кафе – единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Стара турска поговорка гласи: „Кафето трябва да бъде черно като нощта, силно като смъртта, горещо като греха и сладко като любовта.“ От тези думи можем да разберем почти всичко за силата на древната напитка, превърнала се не само в навик на повечето хора, а и в ритуал на удоволствието. Освен това кафето е и тонизираща напитка, която ни държи в кондиция, помага ни да се справим със следобедната умора и сънливостта.

2. Шоколад – Знаеш ли, че маите и ацтеките са използвали шоколада като валута? Любопитен факт е, че историята на шоколада започва с маите. Какаовите зърна били толкова ценни за тях, че ги използвали като валута, 10 зърна от тях са можели да ти купят заек или дори проститутка. 100 зърна са били достатъчни, за да си позволиш роб. Когато ацтеките дошли приели тези традиции и продължили да използват какаовите зърна като разменна монета. Хората можели да си купят от добитък, до храна и сечива. В наши дни шоколадът е едно от най-любимите похапвания както за жените, така и за мъжете. Освен вкусен, добрият шоколад се грижи и за доброто ни настроение. Научно доказано е, че разумната употреба на шоколадови лакомства увеличава допамина в тялото.

3. Бисквитите – всъщност произлизат от Персия, появили са се около VII век сл. Хр. Човек изяжда средно 35 000 бисквитки през живота си. Само в Германия има над 1200 вида бисквити.

Бисквитите са често срещано похапване между основните хранения, като ни зареждат с допълнителна енергия и настроение.

4. Кроасаните – Първият кроасан е бил наречен Кипфел и се появява през 1963 г. в Австрия. Той е създаден в чест на австрийска военна победа. Но някои историци твърдят, че произлиза от Унгария. Други казват, че самата Мария-Антоанета е пренесла кроасаните във Франция. Тестеното удоволствие се превръща в национален продукт през 1920 г. във Франция. Кроасаните първоначално са елитарен продукт, но в края на XIX век стават любими на средната класа.

5. Млякото – Навикът да се пие мляко става популярен преди 10 000 години, когато първите животни били опитомени, основно в Афганистан и Иран, а по-късно в Турция и Африка. Кравите били пренесени в Америка през 1600 г. Комбинацията от мед и мляко вдъхновява много артисти в наши дни. Milk and Honey например е името на албум на Джон Ленън. Няма по-добра рецепта за спокоен сън от чаша топло мляко – истинско, естествено успокоително.

6. Плодовете – Те са важна част от нашето меню, но дали знаеш всичко за тях? Ябълките не потъват във водата, защото са съставени от 25% въздух. Доматът е плод, а не зеленчук и е всъщност най-известният такъв в света. Тиквата и авокадото също се причисляват към плодовете. Тъй като бананите са лесни за храносмилане, те са първият плод, който се предлага на бебетата. Преди много години изследователите използвали дини, за да пренасят вода на дълги експедиции. А пък кивито съдържа два пъти повече витамин C от портокала.

7. Сирене – Само във Великобритания има над 700 вида сирена. Нужни са 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм истинско сирене. Археологически проучвания показват, че сиренето се е правело от млякото на крави и кози в Месопотамия. Друг факт е, че чедърът е най-продаваното сирене в САЩ. Pizza Hut харчи 300 милиона паунда за сирене годишно. Гърците са най-големите консуматори на сирене в света. Средностатистическият грък хапва около 27,3 килограма сирене всяка година, около ¾, от което е фета.

8. Соковете – Една от любимите напитки на децата и възрастните е натуралният сок. Добра идея е да започнеш деня си с чаша пресен сок или пък просто да подкрепиш своето здраве. Топ 5 на най-здравословните плодове за сладката напитка са: нар, боровинка, акай (Асаи, или както е по-познато у нас акай, е вид палмово дърво от рода Евтерпа), нони, и череша.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Chovekut-muzh ( преди 9 години )
Spored men tozi, koito e prevejdal statiata, e imal predvid pod 'muzj' vsushtnost 'chovek' :-)Inache statiata bi bila dosta sexistka...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )