IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасните „здравословни“ храни

12 април 2014 06 00

Дори да се стремите да се храните добре, може да се окажете подведени

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е някога да консумирате дадена храна, мислейки си, че е полезна, докато в един момент не се окаже, че тя е всичко друго, но не и здравословна? Не се притеснявайте, ако отговорът е „да“. Рекламата и дезинформацията могат да направят всяка храна полезна, дори ако това е далеч от истината.

Пример за това са така наречените „диетични напитки“, които може да не съдържат захар, но за сметка на това имат в състава си далеч по-опасните и нездравословни подсладители, най-често аспартам. Така че следващия път си помислете каква напитка ще консумирате.

За да разграничите още кои са храните „приятели“ и кои са храните „врагове“, диетолозите Лаурен Антонучи и Лиса Масковиц съставят списък на опасните „здравословни“ храни. Ето и най-известните от тях:

1. Протеинов бар. Той представлява шоколадче, в което единствено има повече протеини и основни витамини. Дори да смятате, че протеиновият бар е по-здравословният избор, трябва да знаете, че в него може да се съдържат два пъти повече мазнини и въглехидрати, отколкото в обикновеното шоколадче. За да не се сдобивате с излишни калории, потърсете алтернатива, която съдържа до 180 калории и 5 грама мазнини, но осигурява най-малко 5 грама фибри.

2. Сушени плодове. Те съдържат повече от 100 калории в една порция (¼ чаша). По тази причина трябва да бъдете внимателни при тяхната консумация, освен ако не искате да се сдобиете с много нежелани калории. Вместо сушени плодове, консумирайте пресни такива, а понякога и замразени. По този начин ще бъдете в състояние да хапвате по-голямо количество плодове, като същевременно приемате по-малко калории и се чувствате по-сити.

3. Кисело мляко. То е добър източник на калций и витамин D. В някои марки кисело мляко обаче се съдържат повече мазнини и захар, отколкото в поничка с желе. Бъдете сигурни, че избирате най-добрата версия на кисело мляко, като избирате обикновено мляко, което не съдържа прекалено много мазнини. Не купувайте обезмаслени кисели млека, тъй като много пъти липсата на мазнини се компенсира с повече захар, за да може продуктът да има добър вкус. Обикновеното кисело мляко може да подсладите с мед и плодове.

Снимка: Dreamstime

4. Дресинг за салата без мазнини. Той съдържа голямо количество натрий. В две супени лъжици италиански дресинг за салати без мазнини се съдържат 500 милиграма натрий, което е една трета от препоръчителната доза натрий, която човек трябва да консумира на ден. Най-добре използвайте собственоръчно приготвен дресинг за салати, като по този начин драстично ще намалите съдържанието на сол. Комбинирайте балсамов оцет, лимонов сок и подправки като черен пипер, куркума и синапено семе.

5. Суши. Суши рулцата могат да ви подведат, тъй като са завити плътно и изглеждат малки. Някои от тях обаче са истински калорични бомби, които чакат да „взривят“ талията ви. Едно рулце суши може да съдържа повече от 500 калории. За да избегнете прекалено калоричното суши, експертите съветват да не поръчвате суши, в което има следните съставки: темпура (което е другата дума за много пържено), крема сирене, настъргано сирене, майонеза и пикантен сос.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

? ( преди 10 години )
500 калории в едно "рулце" сущи,при положение,че е с тегло 25-30 гр. и е със съдържание на ориз около 50% ,дори и да е панирано и пържено в свинска мас...надали..А колкото до крема сирене Филаделфия,което се използа за пълнеж,неговото енергийно съдържание е около 230кал.в 100 гр.,не в 5гр...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар