IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимата е идеалният сезон да смъкваме излишните кила

14 декември 2015 10 40

Повече навън – повече загуба на тегло

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Свалянето на килограми е цел, която си поставят все повече хора. Заседналият начин на живот, липсата на спорт, некачествените храни са само част от „виновниците“ да трупаме излишни килца.

Според учените сега, през зимата, е моментът да се справим с този проблем. Колкото по-дълго е навън човек през този сезон на годината, толкова по-бързо губи от излишното си тегло, твърдят швейцарски специалисти, цитирани от Нюзру.

Те са направили изследване с гризачи, което показало, че при температура 6-10 градуса опитните животни са изгаряли два пъти повече калории, отколкото при по-високи температури. От студа измират някои бактерии и молекулярни компоненти, свързани със затлъстяването, твърдят учените, цитирани от сайта HealthVesti.com.

През зимата организмът по-лесно се преустройва. При ниски температури в стомаха се произвеждат хормони, които влияят на активността на мозъка. Централната нервна система започва по-бързо да контролира процеса на изгаряне на мазнините.

Освен това отдавна е известно, че при студ белите мазнини се превръщат в кафяви. Белите мазнини, или мастната тъкан, са източник на енергия за тялото. Освен това служат като термо изолатор за органите в тялото и предпазват от нараняване.

При мъжете и жените белите мазнини се трупат на различни места. Кафявите мазнини от своя страна са изградени от няколко малки липидни капчици и митохондрии, съдържащ желязо. Комбинацията между желязо и факта, че през кафявите мазнини минават много кръвоносни съдове, е причина за тъмния цвят на мазнините.

Кафявите мазнини се намират предимно отпред и отзад на врата, както и между плешките. На тези места температурата е с до 1 градус по-висока. Кафявите клетки изгарят калории, като ги превръщат в топлина. Понеже горят калории, кафявите мазнини често са наричани добри мазнини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари