IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново 20: Глобалното затопляне заради вегетарианците

16 декември 2015 09 30

Повече парникови газове от марулите, отколкото от бекона

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Глобалното затопляне е един от най-сериозните проблеми за човечеството. Но учени стигнаха до изненадващо заключение за виновниците за затоплянето на климата.

Според специалисти от университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг, щата Пенсилвания, това са вегетарианците, пише в. „Индипендънт“.

Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.

Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна.

Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние. В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.

Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързана и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси.

Парниковите газове също се покачват с 6 на сто. Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът. Производството на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

Лев Пламенов ( преди 1 година )
Тази статия може ли да бъде подкрепена с каквито и да е факти? Всичко в нея са пълни глупости, няма статистики, няма нищо вярно! Едни и същи жълти новини се повтарят дословно, без източници и без мисъл при преписването им.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар