IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Как да засилим метаболизма си?

11 март 2016 13 00

Отговор на спорния въпрос

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Ето и съветите на професионалиста за това има ли начин да засилим метаболизма си:

Отговорът определено е положителен. Много неща в живота ни не подлежат на контрол, но метаболизмът ни не е сред тях! Както вече стана ясно, първото нещо, към което трябва да насочите вниманието си е храненето.

1. Правилно хранене

Внимавайте да не попаднете в капана на екстремните диети, които налагат много нисък прием на калории, а резултатите от тях идват почти толкова бързо, колкото и си отиват. При изготвянето на хранителния си режим, първото нещо, за което трябва да се погрижите, е дневният прием на калории да бъде съобразен с вашите нужди.

На второ място се уверете, че на всяко хранене приемате богати на белтъчини храни! Те ще ви предпазят от загуба на чиста мускулна маса, а също така имат висок термогенен ефект т. е. тялото ви ще изгори повече калории, за да ги преработи. На трето място, останалите калории за деня разпределете между въглехидрати (не рафинирани, а от естествени източници) и добри мазнини.

Определени храни и напитки (люти чушки и пипер, джинджифил, кофеин, зелен чай) са си спечелили славата на термогени, но за съжаление, ефектът от тях не е толкова значителен, така че ви съветвам да не си губите времето в търсене на „чудодейна храна“. Така или иначе, каквито и положителни промени да направите в начина на хранене, те биха били напразни, ако не ги съчетаете с физическа активност.

2. Силови тренировки за съхраняване/повишаване на мускулна маса

Една от най-честите причини, водещи до забавяне на метаболизма, е наличието на повече мазнини в сравнение с чиста мускулна маса. Ако досега сте се чудили защо мъжете имат по-бърз метаболизъм от жените, то следва да ви кажа нашата „тайна“ – имаме повече чиста мускулна маса. Може би сте си задавали и друг въпрос: Защо при повечето хора на средна възраст се появяват проблеми с килограмите без да са налични значими промени в начина им на живот? Тук отговорът отново е мускулната маса, защото тя намалява с напредване на възрастта. Защо строгите диети, обещаващи бърза загуба на излишните килограми и мигновено подобряване на метаболизма се превръщат във ваш враг? Едва ли вече ще изненадам някого, но причината е мускулната маса!

Първите килограми, с които успяваме да се разделим след една строга диета на първо място се изразяват в течности, на второ – мускулна маса, а чак след това (евентуално, ако щетите върху мускулната маса не са много големи) – мазнини.

Понижена мускулна маса -> по-бавен метаболизъм -> невъзможност да се справим с излишните килограми

Повишена мускулна маса -> по-бърз метаболизъм -> повече изгорени калории

Силовите тренировки са тези, които ще ви помогнат да предотвратите неизбежната загуба на мускулна маса, когато ограничите приема на калории! В случай, че им обърнете достатъчно внимание, мускулите най-после ще вземат превес над мазнините във вашето тяло, метаболизмът ви ще се ускори, а вие ще сте в състояние да горите повече калории, дори когато си почивате и не правите нищо. Въпросът е, че нагласата: „Ще дам всичко от себе си във фитнес залата, а после ще се върна към заседналия си начин на живот!“ със сигурност ще ви изиграе лоша шега.

3. За да активирате метаболизма си, активирайте себе си!

Кажете сбогом завинаги на заседналия начин на живот, помислете за всички неща в живота ви, които ви пречат да бъдете активни и тези, които биха могли да ви помогнат да се движите повече. Всяко едно допълнително движение във вашето ежедневие ви помага да горите калории.

Чували ли сте за термогенеза чрез активност без упражнения? Това е начинът метаболизмът ви постоянно да работи във ваша полза: когато сте у дома и почиствате, вместо да гледате телевизия, когато се разхождате с близките хора в парка, вместо да отидете на кафе.

Общо казано, винаги, когато избирате активността пред заседналия начин на живот, вие не оставяте друг избор на метаболизма ви, освен да следва вашия ритъм и да бъде по-активен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

роу ( преди 8 години )
До някъде е вярно...истинския проблем е приемането на флорни и хлорни съединения.....те блокират йода на тероидния хормон и от там идват проблема с метаболизмаи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар