IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Претренирани ли сте? Време ви е за почивка

25 април 2016 05 00

5 симптома за това

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички сме го изпитвали: тренировъчният процес върви добре, диетата върши работа и изведнъж коляното започва да ни боли. Или пък мускулната треска е твърде силна и боли по по-странен начин.

Какво се случва?

Най-вероятно сте претренирали и ви е време за повече дни почивка. Ето още няколко от симптомите, които казват еднозначно, че ви е време за почивка:

1. Постоянно имате мускулна треска

Мускулната треска е напълно нормална, особено ако тренирате отскоро. Но постоянната мускулна треска не е нещо нормално. Пълната почивка на всяка мускулна треска продължава между 24 и 48 часа. Ако и след това болките продължават, прескочете тренировка.

2. Чувствате постоянна умора

Честата промяна в настроението, депресията и умората също са индикации, че сте претренирали. Упражненията трябва да ни правят щастливи заради отделянето на ендорфини. При отделянето на ендорфин обаче се отделя и кортизол – хормонът на стреса. Когато неговите нива останат високи за по-продължително време, това оказва влияние на психичното здраве.

3. Пулсът ви не е нормален

Един от най-сигурните начини да се убедите, че сте претренирали, е да проверите пулса си. Най-добре е това да се случи сутрин, когато сърцето е спокойно. Ако тогава пулсът е по-висок от нормалния за вас, значи тялото ви не бива да се натоварва през деня.

4. Схванати сте през цялото време

Ако се навеждате трудно в продължение на няколко дни, това също е индикация за претрениране. Дайте си почивка.

5. Урината ви е тъмножълта

Повечето хора са наясно, че трябва да са добре хидратирани, когато тренират. Но когато това не се случи, урината може да се обагри в странни цветове. Не се притеснявайте, нужни са около 45 минути да оправите положението.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари