IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко причини да замените пътеката с кростренажора

17 юни 2016 05 00

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Влизате във фитнеса и виждате – има свободни пътеки и кростренажори.

Кое да изберете?

Тичането на пътека във фитнеса е доказан начин за горене на калории, сантиметрите също падат. В същото време тренировките на кростренажора са забавна алтернатива.

Но кое е по-добре за една тренировка? Ето няколко ползи, които кростренажорът дава:

По-малко усилия, същите резултати

Усилията, които полагаме на пътеката, са много. След тренировка се чувстваме уморени, потни, често дори изтощени. Това дава усещане за ефективност. Но и кростренажорът не е по-малко ефективен.

Проучване на университета в Уисконсин установило обаче, че и калориите, които се горят, и пулсът, който се достига, са сходни и на пътека, и на кростренажор, и на велоергометър, дори и на степер.

Щади ставите

Както и да го гледаме, джогингът води до проблеми със ставите. Когато приземяваме тялото на стъпалата по време на тичане, то се приземява със сила, в пъти по-голяма от тази на телесното тегло. Всичко това се отразява на ставите.

Тази сила преминава през тазобедрените стави, коляното, гърба, глезените. Затова не е и чудно, ако ви боли навсякъде, ако сте тичали. Такива проблеми с кростренажора няма да имате.

Тренира цялото тяло

Изследване от 2012 г. сравнява работещите мускулни групи при ходене и при тренировка на кростренажор. Оказало се, че при тренировката на уред гърбът и ръцете са по-натоварени.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари