IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет официално разрешени неща в режима ви след 18:00 часа

27 март 2017 10 20

Може да хапвате и по-късно и пак да отслабвате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вероятно сте чели, че за да отслабнете, не трябва да вечеряте по-късно от 18:00 часа. Това е и вярно, и не е. За да не трупате излишни мазнини и да не затруднявате организма си, е важно да хапвате най-късно 3-4 часа преди лягане, за да има време стомахът ви да преработи храната.

На практика много хора се „дънят“ в хранителния си режим/диетите, защото имат вредни вечерни хранителни навици и тогава вкарват най-много калории в тялото.

Докато през деня внимателно сте следили плана си на хранене и физическа активност, сякаш вечер пред телевизора е най-лесно да си кажете „заслужил/а съм си това кексче/шоколадче“. И ето че без да се усетите тъпчете в тялото стотици празни калории, които веднага се лепват на най-проблемните зони в тялото. Ето защо е хубаво да си поставите някаква часова граница, след която да не слагате нищо в устата.

И все пак ако прегладнеете, може да прибегнете до някои малки трикове. Вижте какво одобряват специалистите по хранене и диети след 18 ч.:

1. Правилото 30%

Вечерята ви трябва да е не повече от 30% от целия ви калориен прием за деня. Т. е. ако по план поемате по 1200 калории на ден, последното ви основно хранене трябва да не надвишава 360 калории. В случай, че не броите калориите, просто имайте предвид, че вечерята ви не трябва да е най-питателната.

2. Заместители на храненето

Ако имате вреден навик да бутате нещо в устата, докато гледате телевизия, спешно го заменете с нещо друго. За целта ръцете ви трябва да са заети... плетете, подреждайте, правете нещо, което ви отпуска и разсейва от навика да ядете боклуци вечер.

3. Хапвайте замразено грозде

Ако изпитате силен порив за сладко, не налитайте на запасите в шкафа. Защо изобщо имате запаси с лакомства? По-добре заместете кексчето и вафличките със замразени зрънца грозде – те са достатъчно сладки, съдържат фибри и една чаша има 60 калории, съветва Митци Дълан, автор на The Pinterest Diet.

4. Вино и вода

Ако сте решили да релаксирате на дивана с чаша вино, след това изпийте поне още 2-3 чаши вода. Алкохолът е диуретик и дехидратира, а това често е бъркано с глад и може да ви накара да похапнете без реално да изпитвате нужда за това.

5. Малко домакинска работа

Пране, гладене или пускане на прахосмукачка едва ли са в топ 5 на нещата, които бихте правили след работа, но пък те са вашият „домашен фитнес“. Всяко от тези домакински задължения гори калории, разсейва ви от вероятността да бръкнете отново в хладилника, а така или иначе трябва да го направите уикенда, защо не тази вечер?

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари