IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 ритуала преди лягане за качествен и спокоен сън

12 февруари 2017 15 15

Да помислим как да се отпуснем

4 ритуала преди лягане за качествен и спокоен сън

Днес качественият сън се е превърнал в лукс за мнозина. Вината обикновено е на стреса в ежедневието или тревогите в личния ни живот. Така необходимите осем часа сън понякога се съкращават значително, а това не е в услуга на здравето.

Когато това се случи, трябва да направим промени в начина си на живот. Основното в случая е да си набавяме нужните между седем и девет часа сън, но как да улесним достигането на тази цел?

1. Отпускаща вана

Преди да си легнем може да си вземем вана, като във топлата вода добавим приятни и успокояващи етерични масла, като масло от лавандула или иланг-иланг. Така стресът се стопява и умът релаксира.

2. Чаршафите да са в по-светли цветове

Замисляли ли сте се, дали това би могло да бъде фактор, определящ спокойния сън? Оказва се, че може. Когато спалното бельо е оцветено в червено или оранжево например, това действа стимулиращо върху настроението ни.

От друга страна, тъмните на цвят чаршафи, като черно и тъмнокафяво, може да ни подействат депресиращо. Най-добре е да изберем спално бельо със синьо, розово, жълто или бяло, тъй като те действат най-успокояващо.

3. Възглавницата също има огромен принос към съня

Удобната възглавница може изцяло да промени качеството на нощната почивка. Трудно е дори да си помислим за сладки сънища, когато спим на твърда и неудобна възглавница. Тя може да е причина и за схващане на врата и гърба. Затова е важно да инвестираме в нощния си комфорт и да си осигурим мека и удобна възглавница.

4. Приятна мелодия

Музиката също може да помогне на съня. Добре е преди лягане да изберем приятна и успокояваща мелодия, каквито са например такива със звуци от природата.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари