Докато някои храни могат да повишат нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, други имат точно обратния ефект – понижават го.
Ето кои храни не съдържат холестерол и е препоръчително да ги включим в хранителния си режим...
1. Картофи
Стига да не са пържени, картофите съдържат 0 г холестерол. Препоръчително е да се консумират варени.
2. Домати
Те са с високо съдържание на ликопен, който може да понижи нивата на „лошия“ холестерол в организма. Затова следва да добавим домати към салатата, сандвича или основните ястия. Бихме могли също и да ги консумираме под формата на сок.
3. Спанак
Спанакът съдържа редица хранителни вещества, включително и полезните за сърдечносъдовото здраве фибри и фитостероли. В него не се съдържат мазнини, което го прави идеална храна, която да включим към ниската на холестерол диета.
4. Бобови култури
Боб, леща и грах не само съдържат 0 г холестерол, но са и богат източник на фибри. Не бива да се колебаем да ги добавяме в различните видове паста и салати.
5. Авокадо
Богатият на омега-3 мастни киселини плод е полезен за здравето на сърцето. Според някои изследователи хранителните вещества, намиращи се в авокадото, могат да намалят нивата на „лошия“ LDL холестерол.
6. Соеви зърна
Те са ниски на наситени мазнини, богати са на фибри и без холестерол. Консумацията на соевите зърна не само повишава приема на протеини, но и намалява нивата на холестерола с 8 – 10%.
7. Чесън
Консумацията на чесън също е сред естествените начини за понижаване нивата на холестерола, което на свой ред намалява и риска от сърдечно заболяване.