fallback

Многократно използване на мазнината – безопасно ли е?

14 February 2017 06:00

В кои случаи е задължително да я подменяме?

Снимка: Istock

Мазнината е основна част от готвенето и поради тази причина много често една и съща мазнина се използва повече от веднъж. Дали обаче тази практика е безопасна или крие рискове за здравето?

Какво се случва, когато многократно използваме една и съща мазнина за готвене?

Основният проблем е образуването на свободни радикали, което крие риск от здравословни проблеми в дългосрочен план. Свободните радикали се „прикрепят“ към здравите клетки и по този начин може да доведат до разболяване. Тези съединения могат да бъдат канцерогенни и създават опасност от развитие на рак и атеросклероза, която да повиши нивата на „лошия“ холестерол и да блокира артериите.

Автор на статията:
Анна Дантева
Сподели
готвене свободни радикали алцхаймер мазнина
0 коментара
fallback